• Početna>
  • Vesti>

Građani Peći i Rožaja traže izgradnju tunela koji bi spojio dva grada

Foto: Radio Rožaje

Grupa građana iz Peći i Rožaja okupila se na planinskom vrhu Kula zahtevajući da vlada Kosova i Crne Gore počnu izgradnju tunela koji će povezati ova dva grada. 

Na graničnom prelazu Kula, uprkos jako lošem vremenu, kiši i magli okupilo se dvadesetak građana, koji su uputili zajednički zahtev Vladi Kosova i Crne Gore, prenosi Trevainfo.net, lokalni portal iz Peći.

„Ovaj tunel nas motiviše i ujedinjuje. Ovaj tunel nam uglavnom omogućava međusobnu komunikaciju, jer većina nas čak ima zemljište sa obe strane granice. Stoga pozivamo premijera Kosova Aljbina Kurtija i premijera Crne Gore Dritona Abazovića da omoguće izgradnju ovog tunela kako bi nam olakšali život i cirkulaciju između Peći i Rožaja“, rekao je organizator ovog skupa Ćerim Lajći iz Rožaja.

Predstavnici civilnog društva iz Peći podržali su zahtev z stanovništva za izgradnju tunela koji bi značajno skratio vreme putovanja između dva grada.

„Kosovo je realizovalo nekoliko puteva sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a u toku je projekat izhradnje tunela od Kosova do Tetova. Dok jedini put koji povezuje Kosovo sa Crnom Gorom je ovaj put preko Kule. Zbog poteškoća koje se javljaju zbog vremenskih uslova on je skoro šest meseci neupotrebljiv. Zbog toga pozivamo obe vlade da ne ostave ovaj projekat samo na papiru, kao i mogućnost da imamo tunel, već da odmah reaguju i pokrenu procedure za izgradnju ovog tunela, čime bi se pomoglo stanovništvu sa obe strane granice“, rekao je Veton Mujaj, direktor NVO „Siri i Vizionit“ iz Peći.

Podpredstednik opštine Rožaje Ismet Kalač, pojavio se na ovom skupu i rekao da su tehnički uslovi za korišćenje postojećeg puta Peć-Rožaja teški.

„U cilju olakšanja saobraćaja na ovom delu trebalo bi da se izgradi tunel, što je dugogodišnji zahtev. Tokom zime zbog otežanih uslova saobraćaja postojećom trasom mogu samo mala putnička putnička vozila. O ovom tunelu su i ranije govorile dve vlade, ali se još ništa nije desilo i vreme je da se deluje, jer bi izgradnja ovog tunela uticala na ekonomski razvoj obe zemlje, posebno na turizam“, rekao je Kalač.

Izgradnjom tunela, putovanje automobilom od Peći do Rožaja trajalo bi svega 20-ak minuta.

Dužina ovog tunela bila bi 7,3 kilometra, a širina 9 metara sa dve trake. Ukupna dužina puta između Rožaja i Peći bila bi prepolovljena sa 47 km na 23,5 km. Idejnim rešenjem je bila predviđena izmena trase postojećeg puta u pravcu Peći, zbog strmog nagiba puta i eliminisanja brojnih skretanja na postojećoj deonici Peć-Kula-Rožaje.

Ranije se govorilo da bi izgradnja tunela između Peći I Rožaja, osim povezuivanja dva grada, povezala I dva auto puta: Peć-Priština i Bar-Boljare-Beograd.

Da je izgradnja tunela Peć-Rožaje sve izvesnija, nedavno je izjavio I Crnogorski premijer Dritan Abazović prilikom razgovora sa svojim kosovksim kolegom Albinom Kurtijem o čemu je pisao na svom tvitter profilu.

Comments

Pročitaj još