Putin u medijima u Srbiji: Od vere do nevere

Alexander Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina u Moskvi sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u centru je pažnje medija u Srbiji, ali i u regionu već nekoliko dana.

Razlog tome, nije napad Rusije na Ukrajinu, niti rešavanje krize dve zemlje, već ono što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao za samoproglašene Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika, napravivši paralelu sa Kosovom.

“Kad može Kosovo, što ne bi mogli i Donjeck i Lugansk. Ako postoji presedan, republike Donbasa mogu da učine isto. To su oni uradili, a mi smo, pak, imali pravo da ih priznamo kao nezavisne države” rekao je Putin.

Eksplozija medijskih naslova u velikom broju štampanih medija u Srbiji izazvala je pažnju, ali i medijskih naslova u regionu, kojima je pak glavna tema, upravo bilo izveštavanje medija u Srbiji.

Na osnovu senzacionalističkih naslova, objektivnost i činjenice stavljene su u drugi plan, gurajući suštinu u zapećak, dok se bombastičnim rečima najavljivao nekakav “svetski sukob preko naših leđa”  ili izveštavalo o “slavlju u Prištini, Zagrebu i Sarajevu”.

“Putin igra na Kosovo”, naslov je Informera, sa podnaslovom “Svetski sukob preko naših leđa”.

Srpski telegraf, i njihov portal republika.rs navode da je  Putin “zabio nož u leđa Srbiji.

Zar ovako, braćo Rusi? Trampio Kosovo za Donbas, naslovnica je ovog tabloida.

Kurir  piše “Goli interes”  navodeći da Putin  svojom izjavom štiti interese Rusije u Donjecku i Lugansku, ne vodeći računa o poziciji Srbije na Kosovu.

Alo donosi sledeći naslov na vrhu naslovnice: “Slavlje u Prištini, Zagrebu i Sarajevu zbog Putinove izjave.”

Blic na centralnom delu naslovne strane piše “jesmo li se kao narod previše kleli u ruskog predsednika” i “Putin zbog svog rata zaboravio Srbe i Kosovo”.

Nekadašnji predsednik “Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju”  Nebojša Čović smatra da ne treba porediti status Kosova i Luganske i Donjecke Narodne Republike jer, kako kaže, kada je u pitanju Kosovo postoji Rezolucija Saveta bezbednosti UN kojom su najviše međunarodne institucije potvrdile da je ta teritorija sastavni deo Srbije.

Čović je za Tanjug rekao da izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da su Lugansk i Donjeck postali nezavisni po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda o Kosovu, vidi kao “našu realnost” i da, za razliku od pojedinih analitičara, ne smatra da je Putin tom izjavom “zabio nož u leđa” Srbiji.

Ovo nije prvi put da ruski zvaničnici argumente za svoje postupke i invaziju na Ukrajinu traže upravo u primeru Kosova. To smo mogli da čujemo i tokom ove godine, ali isto tako tokom aneksije Krima 2014. godine, gde se ruski zvaničnici pozivaju i argumentaciju traže u NATO bombardovanju 1999. godin, ali i samoproglašenoj nezavisnosti Kosova 2008. godine, kaže za Radio Mitrovica sever, novinarka televizije N1 Sanja Sovrlić.

Opširnije u videu:

Comments

Pročitaj još