• Početna>
  • Vesti>

Mnogo je načina farbanja jaja, ali sve više pribegavamo prirodnom i tradicionalnom

Farbanje jaja na Vaskrs spada u najstarije hrišćanske običaje. Postoji više legendi koje govore o razlozima bojenja vaskršnjih jaja. Najčešće prepričavana je o odlasku Marije Magdalene u Rim da pripoveda jevanđelje. Kada je stigla do cara Tiberija za poklon mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: „Hristos vaskrse“, i sva jaja u korpi su postala crvena.

Crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje čuva se do narednog Vaskrsa kao „čuvarkuća“, tj. zaštitnik porodice. Svaka domaćica odvoji prvo ofarbano jaje za napredak i blagostanje u kući. To smo naučili od naših baka i majki, ali ne samo to.

Unazad više godina na tržištu i u maloprodajama obiluje ponuda različitih boja za farbanje i oslikavanje uskršnjih jaja. Koriste se najrazličitije tehnike, ali je takođe primetno da domaćice, naročito mlađe žene pribegavaju prirodnom načinu farbanja jaja za Vaskrs. Zdrav način ishrane je sve popularniji među generacijama koje dolaze, pa smo to primetili i kada je ovaj postupak u pitanju. Razgovarali smo sa našim sugrađankama a anketa je upravo to pokazala.

Mitra Stojanović je starija sugrađanka koja kaže da su se vekovima unazad jaja farbala u crvenu boju lukovinom, u zelenu koprivom, ljubičasta se dobijala od borovnice …”Danas se najčešće boje kupuju, ali ima domaćica koje još poštuju tradicionalne običaje i jaja farbaju na tradicionalan način, i moja deca me često pitaju za savet”, kaže baka Mitra.

Šaranje jaja voskom se smatra jednom od posebnih i najstarijih tehnika.

“Ovaj način je tradicionalni. Njegova suština je u sledećem postupku. Potrebna su vam sveža jaja – koja nisu ofarbana, dakle ni skuvana i poželjno je da su sobne temperature radi lakšeg crtanja. Crtaju se otapanjem voska nad svećom, a potom hitrim kratkim potezima šaraju. Šare su plod vaše mašte. Jaja se zatim boje, a većina voska spadne tokom kuvanja. Preostali vosak možete ukloniti pamučnom krpom, a potom izglancati jaje masnom krpom radi postizanja dodatnog sjaja, kaže naša sagovornica Verica Vučković, koja godinama koristi istu tehniku farbanja jaja.

Ona smatra da su ovako ukrašena jaja najlepša i zna da njeni ukućani i prijatelji svake godine očekuju da ona to s ljubavlju odradi i unese radost u domove povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika.

U farbanje jaja treba uključiti najmlađe, njihova mašta daje poseban pečat ovom ritualu, kaže mlada mama koja se danima pred Vaskrs priprema da sa svojim mališanima od rituala farbanja jaja napravi svojevrsnu zabavu.

“Deca se raduju, puni su mašte, lepe, oslikavaju bojama i četkicama ili pak na već ofarbanim jajima lepe sličice koje se njima dopadaju. To je pravo zadovoljstvo i sve je to deo praznične atmosfere”, rekla nam je Dragana.

Dragana je mlada mama, kaže da su njena deca u vrtiću radila i sa vaspitačima, koji su se takođe potrudili da na najmaštovitiji način ulepšaju deci ovo predpraznično raspoloženje.

Jedno je sigurno, većina jaja u korpici pravoslavnih hrišćanskih porodica biće crvene boje, posebno mesto zauzeće “čuvarkuća”, a pušteno mašti na volju toga dana će biti sve šareno od dekoracije do bogate trpeze. Hristos Vaskrse!!!!!

Izvor Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još