• Početna>
  • Vesti>

Otvorena izložba slika “Gračanica u bojama budućeg veka – 700 godina od zadužbine Kralja Milutina“ autora Nikole Bradića

Izložba slika „Gračanica u bojama budućeg veka – 700 godina od zadužbine Kralja Milutina“ autora Nikole Bradića otvorena je večeras u Studentskom klubu doma 6 u Kosovskoj Mitrovici.

Izložba je organizovana povodom proslave Dana studenata a sadrži 17 slika, koje su nastale u kombinovanoj tehnici i akvarelu. Slike obuhvataju arhitekturu manastira Gračanica, a na njima se mogu primetiti svetitelji kao što su Sv. Jovan, Sv. Petar i Sv. Simeon Mirotočivi.

Autor izložbe Nikola Bradić kaže da je izložba njegov doprinos za obeležavanje dva jubileja, sedam vekova od izgradnje manastira Gračanica i sedam vekova od upokojenja njegovog ktitora Kralja Milutina.

„Kao poslednja njegova zadužbina, Gračanica predstavlja jednu veliku vrednost u našem pravoslavnom vaseljenju, što je bio moj glavni razlog da dam svoj doprinos i predstavim se publici ovom izložbom“ rekao je Bradić.

Dodaje da je Kralj Milutin bio zaslužan za izgradnju velikog broja svetinja, i za razvoj ekonomije i kulture u našoj zemlji.

„Kralj Milutin, za vreme svoje dugogodišnje vladavine, ostavio je veliki broj svetinja i hramova, manastira i crkava, i to ne samo u zemljama u kojima je vladao, već je bio i ktitor crkve u Jerusalimu, crkve u Carigradu i Solunu. Manastir Gračanica je njegov poslednji hram, kojim je on stavio pečat na svoje ktitorstvo. Milutin je imao veliki uticaj na ekonomiju i kulturu, jer je zahvaljujući njemu Srbija postala moćna država. Na kulturu je izvršio veliki uticaj tako što je prihvatio ženidbu sa Simonidom 1299. godine i prihvatio vizantijske uzore i izvršio snažnu vizantizaciju Srbije. Mnogo toga se promenilo u Srbiji a on sam je bio na visokom pijedestalu i bio je jako cenjen“ navodi Bradić.

Direktor Gradske biblioteke „Vuk Karadžić“ Milan Mihajlović ističe da sam naslov izložbe govori o trajnosti nečega, što je pre sedam vekova građeno sa tom namerom i dodaje da je malo naroda, koji mogu da se pohvale obeležavanjem ovakvih jubileja.

„Znamo da smo svi ovde prisutni samo putnici na zemlji, prolaznici kroz ovo prolazno vreme, senke na suncu, kako bi rekao naš nobelovac Ivo Andrić. Trenutak kada se rađamo je već korak ka smrti, dakle čovek je smrtan. Međutim, njegovo ime i delo može postati besmrtno. Danas, obzirom da smo u sredini Strašne sedmice, možemo govoriti i o činu Vaskrenja, koji u našoj pravoslavnoj i hrišćanskoj veri predstavlja nešto najsvetlije, nešto što nas spasava od beznadežnog ropca, u koji bismo svakako upadali, da nije pre dva milenijuma bilo te žrtve sina Božijeg Gospoda Isusa Hrista, koji je radi nas i našeg spasenja, bio izložen na strašnim mukama i za krst na krst časni raspet. Večeras ovde u sali Studentskog centra a u čast obeležavanja još jednog Dana naših studenata, ne možemo a da se ne osvrnemo na prolaznost, Vaskrsenje i besmrtnost. Postavka izložbe akvarela našeg Nikole Bradića na to nas obavezuje. Sam naslov izložbe govori dovoljno o trajnosti nečega što je sa tom namerom i građeno pre sedam vekova. Malo je naroda, koji mogu da se pohvale ovakvim jubilejima, ovakvih vrednosti i ovakvih ličnosti“ rekao je Mihajlović.

Mihajlović navodi da su „boje budućeg veka“ upravo boje Bradićevog srca, koje dušu Gračanice iznose na viši umetnički nivo.

„Trag u vremenu ostavio je i sam autor slika, koje nas okružuju. Nikola Bradić to čini na način, koji svakako nije svojstven običnom umetniku. On pokretom ruke daje deo svoje duše, koja nas nagoni da težimo i vidimo ono što se na prvi pogled ne vidi. Boje budućeg veka su boje njegovog srca, koje dušu Gračanice iznose na još jedan novi i viši umetnički nivo“ rekao je on.

O Kralju Milutinu, njegovom liku i delu, manastirima Gračanica i Banjska govorio je istoričar Luka Jovanović. Veče je upriličio kantautor iz Niša Vladimir Crnomarković, koji je kazivao odlomke iz knjige „Besede pod gorom“ vladike Nikolaja Velimirovića.

Direktorica Studentskog centra „Priština“ Dragana Antonijević je zvanično otvorila izložbu, pozdravila prisutne i čestitala Dan studenata.

„Kada je Studentski parlament u pitanju, naša saradnja je izuzetna, na obostrano zadovoljstvo, a ovo veče je plod takve saradnje. Ponosna sam na mlade ljude koji su puni inicijativa, i žele da oplemene svoj savremeni život u studentskom centru. Pripala mi je čast da otvorim izložbu slika, i mislim da će nam Nikola Bradić kroz svoje slike otkriti luču slikarskog mikrokosmosa, koju mislim da je uzeo sa gračaničkih kandila. Sedam vekova za nama, svedoči Gračanica o sjaju srpske državnosti, koju je učvrstio Kralj Milutin, potvrdio je našu versku i nacionalnu pripadnost. Naše prisustvo večeras je mali doprinost tom jubileju i svi trebamo biti ponosni na to“ rekla je Antonijević.

Organizatori izložbe su Studentski parlament, Studentski centar „Priština“ i Pokrajinski kulturni centar.

Zainteresovani izložbu mogu da pogledaju u narednih 15 dana u prostorijama Studentskog kluba doma 6.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još