• Početna>
  • Vesti>

Fakultet umetnosti obeležio Svetski dan igre: Igra je zajedništvo i odnos čoveka prema svim životnim ciklusima

Svetski dan igre obeležen je večeras umetničkim performansom studenata prve, druge i treće godine dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici.

Fakultet umetnosti Svetski dan igre obeležava sedam godina za redom, a ustanovio ga je Međunarodni savet za igru pri Unesku 1982. godine, od kada se proslavlja širom sveta.

Na samom početku u galeriji fakulteta, prikazan je video spot Ansambla “Venac”, sa prigodnom koreografijom i tematskim sadržajem, nakon kojeg je usledio video projekat studenata glume, koji je snimljen na ulicama Kosovske Mitrovice.

Redovni profesor na fakultetu dr Vera Obradović Ljubinković kaže da je fakultet prošle godine uspostavio saradnju sa Ansamblom „Venac“, sa kojim već dve godine zajednički obeležavaju Svetski dan igre.

„Svetski dan igre se obeležava 40 godina, na inicijativu Svetskog saveta za igru pri Unesku, a pošto sam ja članica prenela sam ga ovde, u našu sredinu, u Kosovsku Mitrovicu. Naravno, on se obeležava i u drugim gradovima, a mi ga ove godine proslavljamo po sedmi put“ rekla je ona.

Dodaje da je igra sama po sebi jako bitna, jer izražava ljudske emocije, zajedništvo i obzirnost.

„Igra je bitna jer ona izražava jedno zajedništvo i igra je duh vremena i obzirnost među ljudima, odnos čoveka prema sudbini i svim životnim ciklusima, kroz koje on prolazi“ rekla je Obradović Ljubinković.

Umetnički performans izveli su studenti prve, druge i treće godine glume, koji kažu da je pripremanje za ovu manifestaciju bilo izazovno, ali sa velikom količinom ljubavi.

„Jeste bilo naporno pripremati se za ovo, jer smo koreografije pažljivo pripremali. Zaista smo srećni i pod naletom pozitivnih emocija. Scenske igre nisu bitne samom narodu, koliko su bitne nama glumcima, jer smo mi bez scenskih igara i pokreta ništa. Prvo moramo naučiti scenske igre i pokrete, kako bi glumac znao da hoda i pleše, i da bi kasnije znao da radi nešto teže i zahtevnije na sceni. Scenske igre su prvobitno za nas mlade studente, jako pouzdane i nešto više od same glume“ rekao je Stefan Marković student druge godine glume Fakulteta umetnosti.

Anastasija Rančić studentkinja prve godine glume kaže da je manifestacija dobra prilika za mlade ljude, kako bi se oni što bolje upoznali sa igrom i plesom.

„Sve koreografije koje smo spremili, radili smo na časovima scenskih igara u sklopu fakulteta, i doradili smo ih, kako bi one bile spremne za nastup. Ovo je super prilika za mlade ljude, koji možda žele da upišu glumu, da oni vide šta mi to radimo na časovima, kako to sve izgleda, da vide razne vrste plesa. Mislim da je to korisno, ne samo za one koji žele da se bave glumom, već i za ostale, jer će ih sigurno razveseliti“ rekla je ona.

Svetski dan igre obeležava se 29. aprila, ali je ove godine usled predstojećih Vaskršnjih praznika obeležen ranije.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još