• Početna>
  • Vesti>

Petar Rakić dobitnik Estradno-muzičke nagrade Srbije za životno delo

Doajen muzičke scene Kosovske Mitrovice i dirigent Crkvenog hora “Branislav Nušić” Petar Rakić dobitnik je Estradne- muzičke nagrade za životno delo 2022. godine.

Nagradu za životno delo Rakiću je dodelio Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije za sveukupan muzički doprinos.

U zabavnom orkestru Radija Priština radio je preko dvadeset godina, a učestvovao je u organizaciji i realizovanju raznih aranžmana, muzičkih i dečijih festivala. Tadašnji rad ocenjuje kao visoko profesionalan i zahtevan, ali ipak lep i ispunjavajući.

Kaže da je nagradom iznenađen i da je ona došla kao rezultat dugogodišnjih angažovanja, nastupa i saradnje sa poznatim muzičkim imenima, kao što su Jordan Nikolić, Žika Mladenović i Zlatko Stojanović.

“Savez estradno-muzičkih umetnika je ustvari imao jedan ogranak na Kosovu i Metohiji, čiji je predsednik bio Zlatko Stojanović. On je meni stalno pričao kako ja treba da dobijem nagradu za životno delo, i ja ga pitam onda šta ti je to, šta to znači? On kaže, ja kad sam počinjao da pevam, ti si radio kao gitarista u zabavnom orkestru i nama si pravio aranžmane, a znamo das u tada svoju pevačku karijeru započinjali Zlatko Stojanović, Zoran Brkljač, Žika Mladenović. Oni su dolazili kod mene i tražili da im ja radim aranžmane za njihove kompozicije i manje sastave. Kasnije su oni učestvovali na festivalu Akordi Kosova, pa na Revolucionarnom festivalu, koji se održavao kraja meseca, pa Festival starogradskih pesama. Ja sam radio u Radio Prištini i onda smo mi imali zajedničke nastupe sa Jordanom Nikolićem, Nedžmije Pagarušom, Ljiljanom Ćavoli, Žikom Mladenovićem i naravno Zlatkom Stojanovićem. To je ustvari bio povod da Zlatko Stojanović predloži mene i još dvojicu mojih kolega, Marjana Vitaljića i Tihomira Popovića za nagradu za životno delo” navodi Rakić.

Posthumno su nagrađeni Predrag Gojković i Merima Njegomir, a nagradu za životno delo u okviru rokenrol muzike dobio je i Goran Šepa iz grupe “Kerber”, dodaje Rakić.

“Kada sam otišao tamo nisam imao predstavu o čemu se radi, a nagrade su posthumno dobili Predrag Gojković Cune, Merima Njegomir, i kada sam video da su to veoma poznata imena sa muzičke scene i mogu da kažem da mi je zaista bila čast. Nagrade su bile u četiri kategorije, a bilo nas je troje sa prostora Kosova i Metohije. To su ljudi koji su zaslužni i koji su svoj život proveli u muzici. Na primer Goran Gale Šepa iz Kerbera je takođe dobio nagradu za životno delo u okviru rokenrola. Tu je i Nikola Rackov, koji je sarađivao sa Merimom Njegomir i pisao razne monografije” rekao je on.

Kao nagradu koja mu je posebno važna, Rakić je izdvojio Orden Svetog Save drugog stepena, za koju kaže da je najponosniji.

“Nagrada koju bih izdvojio je Orden Svetog Save. Već je 32. godina kako radim sa horom, a dodao bih i to da je hor dobio gramatu od vladike raško-prizrenskog Teodosija. Nakon godinu dana sam i ja dobio Orden Svetog Save drugog stepena, koji mi je stvarno najdraži, i u duhovnom i u ličnom smislu. Što se mene tiče, ne moram da dobijem više nijednu drugu nagradu, ova mi je posebno važna i značajna. Možemo da kažemo da je ovo jedna duhovna nagrada, a ovo jedna svetovna, koja se tiče muzike i mog doprinosa” ističe Rakić.

Petar Rakić učestvovao je u organizaciji dečijih festivala, muzičkih manifestacija i ostalih festivala koji su se održavali na prostoru Kosova i Metohije.

Kao veliku nagradu smatra i veliki broj svojih muzičkih pratilaca, koji su, kako kaže, krenuli pravim putem ka usavršavanju vokalnih i instrumentalnih mogućnosti, što pokazuje, dodaje Rakić, “da smo uradili dobru stvar”.

Za sebe kaže da je srećan i zadovoljan svojim životnim delom, radom i onim što je postigao.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još