“Dan otvorenih vrata”- pomoć u odabiru fakulteta

Učenici završnih razreda Srednjih škola već razmišljaju o upisu na fakultet. Neki bez dileme već znaju za šta se opredeljuju, dok dobra većina, često uprkos svojim afinitetima, zbog potražnje određenih profila na tržištu rada ima dilemu. Zato se na fakultetima univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici već početkom aprila organizuju prezentacije visokoškolskih ustanova, o mogućnostima i perspektivi koju pružaju.

“Ovo je poduhvat koji će pomoći studentima koji se još uvek nisu odlučili šta će da upišu i čime će da se bave u životu. To je od velikog značaja, jer tako mi u danu kada su “otvorena vrata” njima približimo kako fakultet radi i šta se njima kao budućim studentima nudi. Tako se oni većinom opredele jer svake godine imamo sve veći broj studenata koji upisuju, i to je pokazatelj. Odnosi i saradnja sa profesorima su takođe odlični”, kaže za Radio Kosovska Mitrovica Nikola Đukić student prodekan na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Dan otvorenih vrata se inače organizuje 6. aprila u 9h, u cilju prezentovanja načina i uslova studiranja, na svakom od odseka na Prirodno-matematičkom fakulteu Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

“Mi smo već uvežbani i studenti i profesori i radimo to tako što napravimo promociju svih šest odseka (matematika, fizika, biologija, hemija, informatika i geografija), dolaze studenti u grupama i mi vršimo prezentaciju za svaki posebno”, dodaje Đukić.

On kaže da je iz godine u godinu najveće interesovanje za informatiku i geografiju, dok za matematiku vlada najmanje interesovanje, ali to ne znači da je i na ovim odsecima manji broj studenata.

Kao veoma korisno u odabiru budućih zanimanja i studijskih programa na fakultetima, naši gosti vide i u ponudi i potražnji zanimanja na tržištu rada.

“Na buduće brucoše i njihova zanimanja najviše uticaja ima okolina i porodica. Ukoliko nisu sami informisani, otome ih informišu drugi ali pre svega roditelji i prijatelji.To dosta utiče na odluku i odabir smerova na našem fakultetu ali i stvarna želja i ljubav prema određenom zanimanju”, kaže Mihailo Radičević, zamenik predsednika Studentskog parlamenta. Dodaje, da prirodno – matematički fakultet nije usamljen u smislu promocije i predstavljanja programa, već to svaki od deset fakulteta Univerziteta u Prištini, čini na svoj način. Radičević govori iz iskustva i razgovora sa svojim kolegama u Studentskom parlamentu.

Smatraju da fakulteti dosta ulažu, kako bi studentima omogućili adekvatne uslove za rad ali i za vannastavne aktivnosti. Izdvajaju mitrovački Studentski dom, kao najbolji u Srbiji po oceni studenata, koji dolaze da se školuju u kosovsku Mitrovicu iz centralne Srbije ali i regiona.

Posle pauze usled epidemije ponovo se organizuje “Primatijada” u Budvi od 28.aprila do 3.maja. To je skup naučno sportskih manifestacija gde studenti Prirodno-matematičkog fakulteta prezentuju svoje naučne radove sa svih šest odseka ali se istovremeno takmiče u različitim sportskim disciplinama.

Ove godine Prirodno-matematički fakultet Prištinskog Univerziteta  učestvuje u ovoj manifestaciji, a to vide kao priliku da studente iz regiona upoznaju sa uslovima studiranja u Kosovskoj Mitrovici i privuku ih da što više dolaze i studiraju.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još