Netačne vesti na portalima: Ko želi čiju krv?

U finalu predizborne kampanje za parlamentarne izbore u Srbiji, portali kao da se utrkuju sa što morbidnijm naslovima, kako bi privukli pažnju čitalaca ( budućih birača) i što više kompromitovali pojedine stranke i kandidate, iznoseći netačne informacije.

Često se dešava da jedni od drugih preuzimaju vesti i novinske izveštaje koji će osramotiti druge kandidate, ali da nekoliko veoma čitanih portala, identično netačno objavi vest pod istim naslovom, i da svaki sebe navede kao izvor, samo po sebi je razlog da se vest proveri i utvrde činjenice.

Naime, u sredu 22. marta, portali Informer, Pink, Alo, Objektiv, Srbija danas itd. su objavili tekst pod naslovom “Marinika i Đilas žele prolivanje srpske krvi”.

Uz isti naslov i neznatne razlike u samom tekstu, “novinski izveštaji” bazirani su zapravo na komentarima čitalaca portala “Direktno” kojeg pomenuti portali označavaju kao “đilasovski” medij.

Vest zapravo glasi da “pristalice Marinike Tepić i đilasovski mediji pozivaju na ubijanje političkih protivnika i preuzimanje vlasti oružjem.

Navodi se da je “đilasovski portal” Direktno ispod vesti koja sadrži izjavu kandidatkinje SSP na parlamentarnim izborima 3. aprila Marinike Tepić da će “ako bude krađe, braniti volju naroda”, emituje komentare u kojima se poziva na oružani prevrat, krv i ubijanja!

Tako je… samo oružjem i nasiljem pobedujemo ovu sektu i sve njihove pristalice!! Krv mora pasti da bi se očistila – piše u komentaru”.

U svakoj zemlji na svetu, u svakom mediju, strogo je zabranjeno podsticanje na ubijanja, piše Informer i dodaje da je to neko drugi izgovorio, Dragan Đilas i kako ističu “njegova” Marinika Tepić bi “kukali na sav glas”, ali u ovom slučaju, piše dalje, “kad njihovi simpatizeri pozivaju na ubijanje”, to je očigledno dobrodošlo, navode Informer, Alo, Srbija danas, Objektiv itd.

Šta je istina ?

Portal Direktno, jeste opširno izvestio o gostovanju Marinike Tepić, nositeljke liste “Ujedinjeni za Srbiju” sa gostovanja na televizijama N1 i RTS, uz njenu izjavu iskorišćenu za naslov “ako bude krađe izbora, branićemo volju naroda”.

Prenete su njene izjave vezano za izbore koji predstoje, u kojima kritikuje aktuelnu vlast, ali su portali zapravo preneli jedan od komentara na tu vest,  a koji nije deo njene izjave, niti Đilasove, kako stoji u naslovu.

Inače, komentar koji je bio povod za vest u međuvremenu je obrisan sa portala Direktno.

Komentari mogu biti moderirani, ukoliko nisu sa društvenih mreža, ali je praksa pokazala da politički obojeni mediji, to uglavnom ne čine.

Ipak, istine radi i sprečavanja zamajavanja javnosti, važno je da se ne izmišlja. Posebno je opasno izjave anonimnih čitalaca stavljati “u usta” političkim protivnicima.

Inače, radi se o satanizovanju portala koji takođe vrlo jednostrano i tendenciozno izveštava, što ide u prilog činjenici da su i ovog puta mnogi mediji pali na “ispitu” profesionalizma, nepristrasnosti i objektivnosti, s pokušajem uticaja na volju čitalaca, umesto da su se koncentrisali na  utvrđivanje svih činjenica, kako bi čitaoci formirali sami stav na osnovu prenetih informacija.

Mediji bi trebalo da pokažu profesionalizam i opravdaju svoje postojanje objektivnim i nepristrasnim informisanjem, a ne da obmanjuju čitaoce,  ruše etiku profesije i kodeks novinarstva.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još