• Početna>
  • Vesti>

Učenici kuvarskog smera kuvaju za đake ŠOSO “Kosovski božur”: Znaju recept za odličan sendvič, ali i recept za sreću

Povodom predstojećeg Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom – 21. marta, učenici kuvarskog smera  Ekonomsko – trgovinske škole Kosovska Mitrovica, obišli su danas Školu za osnovno i srednje obrazovanje “Kosovski božur”. Tom prilikom, mladi kuvari pripremili su za svoje drugare koji pohađaju nastavu u ovoj školi,  izvrstan obrok i pokazali im šta su tokom dosadašnjeg školovanja naučili o gastronomiji.

“Pošto je u ponedeljak, 21. marta Dan osoba sa Daunovim sindromom, želeli smo da im pokažemo da su oni deo našeg društva, da se ne osete izdvojenim. Nadam se da ćemo i narednih godina nastaviti  sa ovom akcijom i ko zna, možda se izrode nova prijateljstva” kaže Boris Mihajlović, učenik druge godine kuvarskog smera.

Koliko su ovakve akcije bitne i za decu rođenu sa Daunovim sindromom, ali i za ostalu decu koja nastavu pohađaju po ustaljenom planu i program, potvrđuje i nastavnik kuvarstva Nikola Ralević, pod čijim budnim okom su đaci danas pripremali doručak.

“Organizovali smo jedan lep prijem. Deca su zadovoljna. Najpre su bili iznenađeni, ali sada su utisci jako lepi” kaže Ralević i dodaje da će se angažovati da ovakve akcije postanu deo redovnog školskog programa Ekonomsko – trgovinske škole.

“Ideja nam je bila da se naša deca upoznaju i druže i da se vidi koliko nismo različiti. Drugi naš cilj je bila sreća, jedno lepo osećanje koje nam najviše fali danas” dodao je Ralević.

Defektolog u ŠOSO “Kosovski božur” Jovana Sikimić, podsetila je na sličnu akciju koju su pre dva dana istim povodom organizovali i mitrovački gimnazijalci i istakla koliko su takvi događaji važni za decu sa smetnjama u razvoju.

Govoreći o Daunovom sindromu, sa kojim se, prema zvaničnoj statistici, u svetu  rađa svako 701. dete, Sikimić  kaže da on zapravo predstavlja višak jednog hromozoma.

“Oni su jako emotivni, lako se vezuju za ljude. Sva naša deca su uvek spremna za druženje i navikli su na ovakve događaje jer svake godine se nešto organizuje. Nama to i jeste cilj, da se oni što više uključe u društvo. Ovo je za njih poseban dan koji će pamtiti dugo” dodala je Sikimić.

Budući kuvari su pokazali da sendvič može da bude i te kako kompleksno jelo, ako se u njemu nađe specijalni sos oko kog ste se pomučili. Danas su podelili recept za izvanredan nesvakidašnji sendvič, ali i recept za sreću.

Podsetimo, Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se od 2006. godine. Datum 21. mart odabran je zbog simbolike koju nose brojevi 21 i 3, obzirom da Daunov sindrom zapravo jeste hromozomski poremećaj, gde osobe koje se sa njim rađaju, na 21. paru hromozoma umesto dva, imaju tri hromozoma. Najčešći je hromozomski poremećaj u svetu. Osobama sa Daunovim sindromom zajedničko je to što su izuzetno empatične, srdačne, tople i nasmejane.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još