• Početna>
  • Vesti>

Nada Vučić: Ponovo programi usavršavanja iz oblasti tehničkog stvaralaštva; Školsko takmičenje u petak, bez prezentacije praktičnih radova

Narodna tehnika je u vreme pandemije, ograničeno ali kontinuirano sprovodila svoje programe, ali s obzirom da su oni vezani često za rad u grupama i sa školskom decom i omladinom bilo ih je teško u predhodne dve godine sprovoditi.

Rukovodilac Narodne tehnike u Kosovskoj Mitrovici Nada Vučić, potvrdila je za naš program, da je srećna što se stvari menjaju , broj novoobolelih opada i ponovo se organizuju, različita edukativno obrazovna predavanja i aktivnosti na terenu. Prva u nizu aktivnosti koje sledi je opštinsko takmičenje iz oblasti tehničkog stvaralaštva.

„Dobro je što konačno jenjava ovo epidemijsko zlo, bilo je teško raditi u uslovima korone, pogotovu što je potrebno često okupiti veći broj dece i omladine i stvoriti uslove za rad. Idemo dalje, nastavljamo da radimo, da ohrabrujemo i motivišemo mlade ljude da nastave da uče i edukuju se u cilju njihove bolje i perspektivnije budućnosti.

Ovih dana organizujemo opštinsko takmičenje iz tehničkog i informatičkog obrazovanja. Održaće se u petak 11.marta u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, zatim nam predstoji okružno i republičko nadmetanje iz iste oblasti. Pripremamo se za to uveliko.“, kaže Vučić za Radio Kosovska Mitrovica.

Iako je nastava u školama prešla sa onlajn na model neposrednog praćenja predavanja, ovo takmičenje neće imati pokazne praktične vežbe već će se svesti na rešavanje testova. Razlog je kako je nada Vučić rekla nedostatak vremena da se pripreme ogledi, jer se na njima radi tokom čitave godine. Odlučili su da to ovofg puta bude ovako i da je važno da se krene.

„Nećemo imati prezentaciju praktičnih radova, što je loše i za nas i za đake, jer kroz te radove mi možemo da vidimo inovativnost, kreativnost, rad , ideje…Sve je to bilo nemoguće u uslovima pandemije, jer je u naučno tehničkom stvaralaštvu važno, inovativne ideje pretvoriti iz teorije u praksu, a to je za vreme onlajn nastave bilo nemoguće, smatra Nada Vučić i dodaje da je za pripremu jednog ovakvog takmičenja potrebno više meseci  svakodnevnog rada i angažovanja.

Inače ovo nije samoinicijativna odluka kada je način takmičenja u pitanju, već je to preporuka resornog Ministarstva, koje je odlučilo da se ove godine takmičenje iz naučno tehničkog stvaralaštva održi putem pisanih testova odnosno proveri teoretsko znanje učenika.

Nada Vučić ističe uspešnu dugogodišnju saradnju sa školama na opštinskom, i na nivou okruga, zatim obostrani interes u cilju usavršavanja i obrazovanja dece i omladine. Dodaje da to ima višestruki značaj ne samo za njihovo usavršavanje iz oblasti tehničkih nauka, već i za njihovu socijalizaciju, timski rad, međusobno uvažavanje i pomaganje. To je put ka zrelosti i usavršavanju dece, da postanu zrele i odgovorne ličnosti u društvu.

Narodna tehnika tek počinje sa zadatim programom rada i u narednom periodu u planu su brojne aktivnosti.

Mi pratimo trendove interesovanja građana iz različitih oblasti. Mogu kao primer da navedem kurseve stranih jezika( nemačkog i engleskog) koje planiramo da vratimo u redovan program aktivnosti, kao i usavršavanja iz oblasti informacionih tehnologija i polaganje stručnih ispita za zanatlije sa područja rada, građevinarstvo, elektrotehnika i mašinstvo. To vraćamo među redovne aktivnosti i ovih dana uporno radimo na tome, ali i na medijskom oglašavanju, kako bi građani bili blagovremeno obavešteni o svim novim projektima na kojima Narodna tehnika radi.

Svima koji to budu želeli to će biti prilika za dodatno obrazovanje i usavršavanje iz oblasti za koje oni smatraju da bi im mogli biti od koristi“, zaključila je Nada Vučić.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto TV Most

Comments

Pročitaj još