• Početna>
  • Vesti>

Srbi na groblju u južnom delu Mitrovice: Nama mrtvi ne smetaju….

Povodom Zadušnica, oko stotinu građana iz severnog dela Kosovske Mitrovice, obišlo je jutros groblje u južnom delu grada. Odlazak autobusom u južni deo grada organizovali su Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica i Crkvena opština.

Prethodnih dana, zatvorenici iz Pritvornog centra Kosovska Mitrovici uređivali su groblje u južnom delu grada, ali građani koji su jutros obišli grobove svojih srodnika i prijatelja, sahranjenih mahom do 1999. godine, uverili su se da su spomenici i dalje porušeni, da su mnoga grobna mesta bez obeležja i da ih svaki put kada dođu, obuzme ista, neopisiva tuga.

“Dolazim sa emocijama koje su teške, jer čim sam ušao na kapiju ovog groblja , noge su mi se presekle” priča nam jedan stari Mitrovčanin.

“Mi smo stara mitrovačka porodica. Milići su ovde 150 godina…Naša stolarska radionica poznata je u Mitrovici ali i široj okolini. Ovde su mi sahranjeni i deda i baba, tetka i stričevi i otac i majka i brat…Svi su mi ovde…”

Stari Milić iz stare mitrovačke familije, vidno potrešen kaže da svaki put dolazi sa teškom mukom i tugom na urušene grobove najmilijih… Ali ipak dolazi…

“Kad vidim ovde šta se sve radi… Ova Mitrovica to nije zaslužila… Njihovo groblje kod nas je sređeno, očišćeno, mi njihovo ništa nismo dirali, nama mrtvi nisu krivi…. Mi smo nekada takoreći bili miran grad, da nije došao taj pusti rat…E sad smo se podelili, sad jedan drugoga ne trpimo”.

Činjenica da je srpsko pravoslavno groblje u južnom delu grada devastirano, a sa druge strane, muslimansko groblje na izlazu iz severnog dela grada u potpunosti netaknuto i sačuvano do zadnjeg spomenika, glavni je utisak i ostalih građana sa kojima smo razgovarali.

“Zateko sam isto što i uvek, polomljeno, srušeno… varvarizam…Sada, tuga i jad…Njihovo groblje je kod nas pa nikada nismo to radili. To je dokaz njihove kulture, zatiranje da smo nekada ovde živeli” kaže jedan naš sagovornik.

“Stanje se ne menja godinama… Ovako stoji od kad je porušeno… Čisto sumnjam da će ga ikad obnoviti” kaže još jedan sugrađanin.

Prema nekim procenama, u južnom delu Mitrovice na srpskom groblju uništeno je oko 80% spomenika i tamo se preminuli ne sahranjuju od 1999. godine. Tek sporadično, po ličnoj želji, neki Mitrovčanin bi bio sahranjen tu, ali takvih slučajeva je jako malo.

Groblje je najpre na meti vandala bilo 1999. godine, potom i 2004. ali građani koji redovno obilaze groblje kažu da je svaki put sve više oskrnavljenih grobova.

I kapela je stradala. Onda je obnovljena, ali i sada su na njoj primetni tragovi nasilja.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još