Putin poslao ratne brodove na NATO

Ruski ratni brodovi uvežbavali su juče gađanje vazdušnih i morskih ciljeva tokom vojnih vežbi u Crnom moru. U manevrima koji je trebalo da se okončaju juče učestvovalo je 20 brodova, a vežba je održana nakon najava SAD i NATO o raspoređivanju trupa u istočnim članicama Alijanse koje se graniče s Rusijom ili su blizu nje, objavio je Informer.

Jasno je da se radi o vežbi ruske vojske sa brodovima, ali ne i “slanja ratnih brodova na Nato, kako stoji u senzacionalnom naslovu ove vesti dok se dodatno raspoređivanje NATO trupa još uvek razmatra samo kao mogućnost.

NATO bi mogao rasporediti dodatne borbene jedinice u istočnoj Evropi, kao odgovor na gomilanje jedinica ruskih oružanih snaga na granici s Ukrajinom, izjavio je u ponedeljak generalni sekretar Seevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

“Razmatramo opciju da dodatno ojačamo naše prisustvo na istočnom krilu alijanse, što bi moglo značiti i raspoređivanje dodatnih borbenih grupa NATO-a”, rekao je on novinarima u Briselu, preneo je Tanjug pozivajući se na Rojters.

Međutim, severnoatlantski savez je do sada rasporedio gotovo 4.000 vojnika u multinacionalnim bataljonima u Estoniji, Litvaniji, Latviji i Poljskoj, uz podršku tenkovskih jedinica, protivvazdušne odbrane,  obaveštajnih i nadzornih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su i artiljerijske snage u južnoj Rostovskoj oblasti, koja se graniči s Ukrajinom, vežbale uništavanje neprijateljskih snaga i oklopnih vozila haubicama.

U sklopu manevara u Crnom moru, dela sveobuhvatnih vežbi ruske mornarice, koje se, prema naredbi predsednika Vladimira Putina, održavaju na brojnim lokacijama ovog i narednog meseca od Pacifičkog okeana do Atlantskog, uvežbavano je i uklanjanje podvodnih mina, piše dalje Informer.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da, ako to bude zavisilo od Rusije, neće biti rata.

– Ne želimo ratove, ali takođe nećemo dozvoliti grube napade na naše interese, nećemo dozvoliti i da naši interesi budu ignorisani – rekao je Lavrov i ponovio da je u toku međuresorna razrada odgovora dobijenih od SAD i NATO na predloge Moskve o garancijama za bezbednost, nakon čega će izveštaj biti podnet Putinu, a on će odlučiti o daljim akcijama, preneo je dalje ovaj portal.

U tesktu se dalje navodi da je Kremlj saopštio da je Putin u telefonskom razgovoru s francuskim predsednikom Emanuelom Makronom rekao da odgovori SAD i NATO na ruske predloge o bezbednosti ne rešavaju zabrinutost Moskve. Žan-Iv le Drijan, ministar spoljnih poslova Francuske, izjavio je danas da je situacija u vezi s Ukrajinom veoma napeta, ali da je dijalog s Rusijom i dalje moguć. Makron je ranije izjavio da će u razgovoru s Putinom tražiti pojašnjenje o ruskim namerama prema Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova je naveo da SAD koriste ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za eskalaciju tenzija oko Rusije.

– Glavni cilj Vašingtona u ovom slučaju nije sudbina Ukrajine uopšte, njima je važno da eskaliraju tenzije oko Ruske Federacije da bi zatvorili tu temu i potom se bavili Kinom, kako pišu sami američki politikolozi – kazao je Lavrov.

Na osnovu izjave Lavrova Informer je u naslov stavio kao tvrdnju da cilj Vašingtona nije Ukrajina, nego Rusija, pa Kina, što je nedopustivo i predstavlja manipulaciju čitalaca, budući da je to samo izjava ruskog ministra odbrane.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije oko Ukrajine. Zapad optužuje Rusiju da priprema napad na tu zemlju, dok Moskva odbacuje te tvrdnje i traži garancije da se NATO neće širiti na istok, kao i da Ukrajina neće ući u članstvo Alijanse.

Američki predsednik Džo Bajden upozorio je ukrajinskog predsednika Zelenskog da “postoji jasna mogućnost” da Rusija napadne Ukrajinu u februaru, piše dalje Informer.

– Sada je (Bajden) i javno to rekao, a mi na to upozoravamo već mesecima – rekla je Emili Horn, portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, citira dalje Informer.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, pozvao je Zapad da ne stvara „paniku”, naglašavajući da upozorenja o sve izvesnijem napadu Rusije dovode u opasnost ukrajinsku privredu.

Reagovao je na izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena ranije ove nedelje da veruje da veruje da će Rusija u februaru napasti Ukrajinu.

Jens Stoltenberg rekao je da Alijansa ne predstavlja pretnju po Rusiju i da nema interesa ta oružani sukob u Ervopi.

On je u intervju ruskoj radio stanici „Eho Moskve“ rekao da NATO nema planove za slanje borbenih jedinica u Ukrajinu, i da je spreman za razgovore sa Rusijom.

Jasno je da do kraja teksta nema ničega što se može očekivati na osnovu naslova, a posebno ne da je “svet sve bliži trećem svetskom ratu”, niti da je predsednik Rusije Vladimir Putin “poslao ratne brodove na NATO”, već se radi o vojnoj vežbi, a raspoređivanje snaga se još uvek najavljuje.

Ozbiljne političke teme kojima se bave svi profesionalni mediji, nažalost su i ovog puta dobar šlagvort za neprofesionalno, tabloidno, manipulativno i pre svega netačno informisanje javnosti od strane pojedinih portala, čiji cilj svakako nije da čitaoci budu objektivno i tačno informisani.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još