• Početna>
  • Vesti>

RKM istražuje: Koliko u Kosovskoj Mitrovici košta kovid?

Korisnici zdravstvenog fonda Republike Srbije na Kosovu i Metohiji već godinama plaćaju medikamentozno lečenje – bilo tako što kompletnu terapiju kupe u privatnim apotekama, bilo tako što plate prevoz do Raške ili Kuršumlije gde se nalaze najbliže apoteke u kojima je moguće podići terapiju sa pozitivne liste lekova, prepisanu na recept.

U poslednje dve godine, na ove postojeće troškove koje – ni krivi ni dužni snose građani, natovario se neočekivani, dodatni i ispostavilo se veoma ozbiljni trošak – terapija za kovid 19.

„Verujte, dao sam 200 evra na terapiju za kovid za nas petoro u kući“ kaže jedan poznanik pre par dana.

Tragom ove informacije, odlučili smo da saberemo i izračunamo koliko nas korona globi na nivou pojedinca, ali i jednog domaćinstva.

Nešto sam malaksao

Osetili ste prve simptome i krenuli u proceduru.

Ukoliko ste korisnik zdravstvenog osiguranja Republike Srbije, osnovne analize krvi ne plaćate, ako imate sreću da u vašoj laboratoriji u datom trenutku imaju reagensa za analize. Ako ih nema, cena kompleta analiza krvi koje će vam lekar tražiti, a koje podrazumevaju krvnu sliku, CRP i d dimer, u privatnim laboratorijama u Kosovskoj Mitrovici u proseku iznosi 3.000 dinara. Postoji mogućnost da ćete d-dimer, ukoliko su početne vrednosti povišene, morati da iskontrolišete više puta, a cena pojedinačne analize d dimera iznosi oko 2.000 dinara i to je najskuplja stavka u tom trojcu. Poželjno bi bilo ove analize ponoviti nakon završetka terapije. Ako ne sve, onda makar d-dimer. Znači, još bar 2.000 dinara.

Testiranje

Ako nalazi iz krvi navedu lekara na sumnju da ste pozitivni, sledi vam testiranje. PCR test je besplatan za korisnike zdravstvenog osiguranja RS. Ukoliko to niste, plaćate ga 6.000 dinara, umesto dosadašnjih devet. Antigenski test u Zavodu za javno zdravlje je prema najnovijoj odluci Kriznog taba Srbije snižen sa 3. 500 na 1.800 dinara.

Antigenski ili tzv. brzi test u privatnim laboratorijama košta 1.500 dinara. U jednoj od laboratorija, na naše pitanje postoji li neki popust na ovu cenu, kažu da je to već snižena cena. Redovna cena ovog testa iznosi 3.500 dinara.

Terapija

Pošto je potvrđeno da bolujete od kovida i odrađeno je rendgensko snimanje pluća o trošku RFZO-a, sledeći korak je terapija. Veći deo terapije je na negativnoj listi lekova, a i da nije, retko ko će zaražen kretati put Raške da bi uzeo antibiotik na recept. Dakle, pravac privatna apoteka. A tamo, cene lekova variraju u zavisnosti od proizvođača, veličine pakovanja i dana u nedelji, jer pojedine apoteke nude vikend-popuste, pa je moguće kupiti lekove po nešto nižim cenama.

U mitrovačkim apotekama saznajemo da se cena antibiotika koji se propisuje za kovid, u zavisnosti od veličine pakovanja, kreće od 370 do 740 dinara. Pored toga, dobićete i aspirin, andol ili kardiopirin čija se cena u proseku kreće oko 320 dinara i svakako ne ide na recept, odnosno nisu na pozitivnoj listi.

Vitaminska terapija podrazumeva tablete vitamina D, čija je cena 300 dinara za manje, odnosno 1.500 dinara za najveće pakovanje; vitamin C – tabletirani je jeftiniji i košta 30 dinara, dok je cena šumećih tableta oko 350.

Cink, u zavisnosti od proizvođača košta od 300 do 1.000 dinara.

Ako se ispostavi da vam vrednosti d-dimera nisu zadovoljavajuće, kao deo terapije dobićete i fraksiparin , koji u zavisnosti od doze košta od 370 do 630 dinara po jednoj ampuli. Obično je potrebno najmanje 14. Međutim, ukoliko ste korisnik RFZO, a niste lenji, to možete da refundirate, uz obilje dokumentacije, koja vam je potrebna.

Ako vas muče prateći simptomi poput zapušenog nosa i bola u grlu, posegnućete i za kapima za nos za šta ćete izdvojiti od 250 do 550 dinara, dok će vas oriblete za grlo stajati od 200 do čak 700 dinara po kutiji.

Bilo bi dobro kažu lekari, mada nije nužno, zbog jake antibiotske terapije, uzimati tih dana i neki probiotik. Nismo ukalkulisali u ovu računicu.

Uzimajući sve navedene cene u obzir, pod pretpostavkom da niste plaćali testiranje ni na koji način, ukoliko obolite od kovida, biće vam potrebno najmanje 7.000 dinara – osnovni nalazi krvi, plus ponovljeni D-dimer i najosnovnija terapija u najmanjim dozama, kupljena po najnižoj ceni u ponudi. Naravno, ukoliko sav taj put od lekara do laboratorije, od apoteke do kuće (i tako nekoliko puta) pređete peške ili biciklom. Svako eventualno produženje terapije ili naknadno određivanje laboratorijskih parametara, podižu ovaj iznos. Takođe, napomenimo da se retko dešava da u jednoj porodici oboli samo jedan član. Četvoročlanu porodicu će sve ovo koštati u proseku 28.000, ako svi članovi budu poštovali kompletnu proceduru.

U ovom istraživanju, nismo uzimali u obzir pacijente koji se leče u bolnicama i eventualne troškove kojima su oni izloženi.

“Pokaži sertifikat…”

Kada se završi period izolacije, može vam biti potrebna potvrda o prisustvu antitela u krvi. U mitrovačkim laboratorijama, ova analiza košta oko 1.800 dinara za one koji imunitet imaju po osnovu preležane bolesti, odnosno 2.200 dinara za one sa imunitetom stečenim vakcinacijom (u laboratorijama objašnjavaju da razlika u ceni postoji zbog dodatnog reagensa koji se koristi u drugom slučaju).

Vakcinacija i dalje ostaje, prema zvaničnom stavu i Svetske zdravstvene organizacije i domaćih infektologa, epidemiologa i virusologa, najbolji , ali ne i stopostotni način da se zaštitite od  kovida. Ipak, ona je jedini način da u celoj ovoj priči, prođete bez troškova.

Koliko košta „Neću da se vakcinišem“ ?

Ukoliko vaš poslodavac insistira na tome da svi zaposleni budu vakcinisani (ovog puta ne ulazimo u to ima li ili nema zakonski osnov da traži to od bilo koga) imate tri opcije. Prva, da se vakcinišete. Druga, da periodično dokazujete da ste negativni. PCR testiranje na koronu na koje niste upućeni zbog lošeg zdravstvenog stanja, već iz administrativnih razloga, plaća se 6.000 dinara. Njegova validnost je maksimum 72h.  Brzi antigenski test garantuje da ste epidemijski bezbedni po okolinu 48h. Ako ne želite da se vakcinišete, i odaberete ovu drugu opciju, na mesečnom nivou bi vas to koštalo od oko 15.000 za brzi test do oko 60.000 dinara za PCR testiranje, za na primer januar mesec ove godine, koji broji 21 radni dan.

Treća opcija stoji na raspolaganju isključivo onima koji su preležali kovid. Potvrda o prisustvu antitela u krvi pružiće vam tromesečni sertifikat, nakon čijeg isteka ćete morati da se vratite na prvu ili drugu opciju.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: Ilustracija, twitter.com/Sanja Milojevic

Comments

Pročitaj još