• Početna>
  • Vesti>

Humanitarnom akcijom “Studenti za decu Kosmeta” mališanima podeljeno više od 4.000 novogodišnjih paketića

Mališanima sa Kosova i Metohije danas su na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici uručeni novogodišnji paketići u okviru humanitarne akcije “Studenti za decu sa Kosmeta”.

Studenti iz cele Srbije su tokom novembra i decembra prošle godine sprovodili različite akcije, poput održavanja karaoka, raznih takmičenja i kvizova, uz pomoć kojih su prikupljeni paketići za mališane.

Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) koji je i tvorac ideje, okupila je sve studente Srbije i studentske parlamente Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici i prikupila više od 4.000 paketića kojima je obradovala mališane sa Kosova i Metohije.

Student prorektor Nemanja Biševac kaže da je posetu mališanima i lično uručivanje paketića sprečila situacija sa korona virusom.

„Zahvalio bih se svima koji su podržali ovu akciju, a posebno SKONUS-u, od kojeg je i ova ideja potekla. Ni ove godine nismo u mogućnosti da posetimo naše mališane južno od Ibra i lično im uručimo paketiće, zbog situacije sa korona virusom i svemu onome što prati epidemiološke mere. Potrudićemo se da naredne godine povećamo broj paketića, kako bi sve mališane zajedno obradovali“ rekao je Biševac i još jednom zahvalio predstavnicima SKONUS-a na ukazanoj podršci srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić ističe da je saradnja Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Univerziteta u Beogradu na zavidnom nivou i da su studenti u ovoj akciji pokazali spremnost i odgovornost.

„Drago mi je što se nakon godinu dana, nalazimo u istoj prostoriji, ali sa mnogo boljim rezultatima. Mogu slobodno da kažem da se ovde osećam kao da sam na mom univerzitetu, jer zaista imamo izvanrednu saradnju sa kolegama sa ovog univerziteta. Mislim da su se studenti zasita odazvali u ovoj akciji i pokazali spremnost i odgovornost, da iako smo u pandemiji, ne dozovlimo da nas to spreči da naše rezultate postižemo i da oni budu sve bolji. SKONUS će uvek biti podrška, u svim akcijama, u svim projektima, zato što zajedno želimo da se borimo za opstanak i opstanak naroda na ovom području“ rekla je Smiljanić.

Načelnik školske uprave za Kosovo i Metohiju Ivan Zaporožac se zahvalio na solidarnosti, razumevanju i dugogodišnjem prijateljstvu.

„Hvala vam što svake godine izmamite osmehe na licima naših mališana i znam da ovo nije poslednji put. Znam da znate sve nedaće u kojima oni žive, znate sva iskušenja u kojima se nalaze njihovi nastavnici i direktori škola i njihovi roditelji. Hvala vam što mislite na nas i nadam se da ćemo se opet videti u većem broju, sa mnogo većim i lepšim poklonima“ rekao je Zaporožac.

Prisutnima se obratila i predsednica Studentskog parlamenta Filizofskog fakulteta Kristina Milutinović, koja je kazala da je ponosna što je deo ovakvog tima i izrazila nadu da će tradiciju održavanja ovakvih akcija preneti na mlađe generacije.

Uručivanju paketića su prisustvovali i gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević, potpredsednik Srpske liste Igor Simić, predstavnici institucija, studenti, predstavnici studentskih parlamenata, predstavnici SKONUS-a.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još