• Početna>
  • Vesti>

Nagrade u oblasti zdravstvenih nauka na naučno-stručnom skupu u Banjoj Luci pripale studentkinjama Prištinskog Univerziteta

U Banjoj Luci je od 25. do 27. novembra održan XIV multidisciplinarni naučno – stručni skup “StES-2021” pod motom “Studenti u susret nauci”, na kome su predstavljeni najbolji naučni radovi iz različitih oblasti. Svoje radove su predstavili odabrani studenti sa Univeziteta iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore ali i čitavog regiona.

Učešće na naučnom skupu “StES 2021” su uzeli i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini. Oni su uz pomoć svojih mentora odabrali više radova iz oblasti zdravstvenih nauka od kojih su dva nagrađena.

“Četrdeset naših studenata prisustvovalo je naučno-stručnom skupu u Banjoj Luci. To je tradicionalni naučni skup koji se održava i naši studenti već godinama unazad imaju priliku da razmene svoja iskustva sa studentima sa drugih Univerziteta”, rekla je za Radio Kosovska Mitrovica dekanica Medicinskog fakulteta Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Tatjana Novaković.

“Ovaj događaj je od velikog značaja i pruža mogućnost studentima da se upoznaju sa kolegama sa drugih fakulteta, da stiču nova znanja i iskustva a već je postala praksa da naši studenti osvajaju i nagrade za svoje radove”, kaže Novaković.

Nagrade za najbolje naučne radove iz oblasti zdravsta na skupu “StES 2021”, dobile su Kristina Cvetnić apsolvent Medicinskog fakulteta Priština, odsek stomatologija i Ema Šabotić apsolvent Medicinskog fakulteta na smeru opšta medicina.

“Ovo je moje prvo učešće na kongresu i sve pozitivno donosim iz Banje Luke, što se tiče organizacije ali i kolega koje su učestvovale. Nagrada koju sam osvojila je velika motivacija za dalji rad na sebi, kao i na polju nauke a sve u svemu jedno veliko, vredno, životno iskustvo”, rekla nam je Kristina Cvetnić dobitnica nagrade za naučni rad iz oblasti stomatologije pod nazivom” Uporedna analiza primarne stabilnosti implantata različitog makrodizajna”. .

Medicinski fakultet Priština je uputio 40 studenata, neki od njih su prezentovali svoje radove a neki od njih su bili posmatrači. To je bila prilika da svi oni pored druženja upoznaju i grad Banja Luku. Vratili su se sa Kongresa puni utisaka, oduševljeni ne samo izvanrednom organizacijom skupa već i lepotom grada Banje Luke.

Dekanica Medicinskog fakulteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici najavila je, da je u planu učešće studenata na narednim naučnim skupovima a jedan od njih je i onaj koji organizuje Univerzitet u Prištini. Dr Tatjana Novaković se nada da će epidemiološka situacija biti bolja i da će omogućiti održavanje naučnog skupa koji je prošle godine izostao.

XIV Multidisciplinarni naučno-stručni skup “STES-2021” je organizovao Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci a pod pokroviteljstvom Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još