• Početna>
  • Vesti>

Nesvakidašnja izložba fotografija “(Ne)vidljivo nasilje”: Ne samo oči, otvorimo i srca

Jedinstvena izložba fotografija “(Ne)vidljivo nasilje” koju povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizuju Populacioni fond Ujedninjenih nacija (UNFPA) i firma Paragon M iz Kosovske Mitrovice, otvorena je sinoć u Kosovskoj Mitrovici.

Broj slučajeva  rodno-zasnovanog nasilja nažalost raste, kako na našem podneblju tako i globalno, naročito nakon uvođenja  epidemijskih mera koje su nalagale veći broj sati provedenih u kućnom ambijentu, gde su žrtve duži vremenski period po nužnosti provodile u bliskom kontaktu sa  nasilnikom.

Imajući to u vidu UNFPA  i firma  Paragon M, osmislili su jedinstven i do sada neviđen umetnički sadržaj – izložbu fotografija “(Ne)vidljivo nasilje”. Cilj im je da,angažujući modernu informacionu tehnologiju “Proširena realnost”, kroz aplilkaciju “Art viv” koja je do sada korišćena isključivo u domenu umetnosti, vodeći se ljudskom znatiželjom i potrebom da vide šta se krije “iza zavesa”, ukažu na ozbiljan  društveni problem i apeluju na ljudskost, empatiju i na reakciju javnosti. 

“Ova izložba je naš doprinos obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama . Do ovde smo stigli tako što je Milan Dobrić (firma Paragon M), došao i ispričao nam sve o aplikaciji i tehnologiji  koja bi mogla da se iskoristi  i u druge svrhe, osim umetničkog prikaza. Stavili smo je u službu podizanja  svesti vezano za rodno-zasnovano nasilje. Izložbu smo radili oko mesec dana” rekla je otvarajući izložbu, Nadica Đorđević, ispred UNFPA.

Ako svaka izložba treba da ostavi neku poruku, onda bi prema rečima Đorđevićeve, poruka ove izložbe bila : Ne otvarajmo samo oči. Otvorimo srca.

“Postoji mnogo žena i devojčica koje svakoga dana žive u strahu od nasilja. Pomozimo im” poručuju autori izložbe.

Sama izložba podrazumeva desetak fotografija na kojima su prikazane idilične slike svakodnevnog života. Na njima sve je u redu, sve je normalno. Nema tu ničeg posebnog i kada bi te fotografije bile sve, verovatno bi to bila najdosadnija i najnaivnija izložba na kojoj ste ikad bili. Ali, ova izložba to definitivno nije.

Radi se o tome da su fotografije na zidu, samo medijum one prave, tajanstvene,  sakrivene postavke od koje se očekuje da vas nadraži, pokrene i potrese. Da biste videli tu postavku, neophodno je da skinete aplikaciju Art Viv, a detaljno uputstvo i QR kod su istaknuti pored izloženih fotografija.

Odaberete fotografiju na zidu. Skinete aplikaciju koja nije glomazna i neće zauzeti mnogo memorije na vašem telefonu. Uperite kameru telefona ka fotografiji i nakon par sekundi, ona nestaje a otvara se jedna drugačija, nimalo prijatna slika.  Svaku fotografiju prati i zvučna poruka.

Izložba je organizovana kao deo programa četvrtog Festivala ženskog stvaralaštva, koji organizuje PKC “Akvarijus”, a fotografije ćete moći da pogledate u narednih nekoliko dana.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još