• Početna>
  • Vesti>

Otvoren četvrti festival ženskog stvaralaštva “Impuls žene” u PKC-u “Akvarijus”

Festival ženskog stvaralaštva “Impuls žene”, koji se četvrti put zaredom održava u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici, otvoren je sinoć scenskim nastupom ženskog dela Dečije i omladinske pozorišne trupe “Mali teatar”.

Cilj festivala je da bez ideoloških predrasuda, predstavi umetnost, književnost, muziku, likovnu umetnost, film i scensku umetnost, koju potpisuju ženski autori.

Likovna umetnica Anđela Radenković je u svom uvodnom obraćanju poručila da je zadatak stvaraoca da stvara – što je, kako kaže, nekada teško a nekada lako.

“Ono, što ne bismo smeli da zaboravimo je da smo svi ovde stvaraoci. Svakog dana stvaramo sebe i svet u kojem živimo. Stvaramo tako što gradimo kamen po kamen, a ponekad je kamen težak a nekada lak, i nekada i najmanji kamen drži ravnotežu. Zato ne treba zaboraviti nijedan potez, i nijednu sitnicu koju činimo u životu” rekla je ukratko Radenković i formalno otvorila početak festivala.

Nakon predstavljanja i upoznavanja ženskih autora usledila je tribina “Srpske književnice na Kosovu i Metohiji” na kojoj su učestvovale Branka Kasalović, Aleksandra Jovičić, Nevena Milosavljević i Ivana Vanovac.

Književnice sa Kosova i Metohije su iz svoje perspektive pričale o tome, kako je nositi raskošni talenat pisanja i na koji način, i uz koje probleme su došle do svoje prve pisane reči.

Književnica Branka Kasalović smatra da je savremena žena hrabra i spremna na mnogo kompromisa.

“Kada autor ima nešto da kaže on kaže to u svom delu, ostalo je nebitno, jer ostaje jedan običan čovek, koji ima mnogo slabosti. Svaka žena je u suštini hrabra, samim činom rađanja, samim činom življenja u jednoj, još uvek tradicionalnoj sredini. Ona je zaista hrabra i treba da pravi mnogo kompromisa, jer se jednoj takvoj ženi mnogo više zamera nego muškarcu” rekla je Kasalović.

Nevena Milosavljević, kaže da je tribina prilika za književnice da pokažu svoju drugu stranu, i smatra da svaki njihov korak treba biti društveno odgovoran.

“Izabrala sam poziv novinara, kako bih ispitivala druge i dala im priliku da oni pričaju o sebi. Sebe bih predstavila kao ženu, a žena i majka uvek idu zajedno, zatim kao pesnikinju a tek posle toga novinara. Moj put književnosti je krenuo od kad sam bila devojčica, jer sam prvu pesmu napisala još u osnovnoj školi, u četvrtom razredu, ali nisam znala da će to ići tim putem. Vremenom sam zapisivala pesme, pa su došla školska takmičenja, a onda sam iz te ljubavi upisala književnost” rekla je Milosavljević.

Prisutni su bili u prilici da čuju više i o položaju i zastupljenosti žena, saznaju da li uopšte postoji razlika između muškog i ženskog pisma, i koliko su žene zastupljene među nagrađenim autorima.

Pesnikinja Aleksandra Jovičić kaže je održavanje ovakvih tribina značajna za upoznavanje drugih autora i uspostavljanje kontakata, i dodaje da na njima imaju priliku da iskažu svoje mišljenje i široj publici predstave ono što rade.

“Počela sam da pišem rano, odrasla sam sa babom i dedom, koji su bili prosvetni radnici i oni su to negovali od mog najranijeg detinjstva. Imala sam sreću jer sam uvek bila okružena jakim ženama i imala fenomenalne primere” kaže Jovičić.

Ivana Vanovac smatra da su muški i ženski stvaraoci podjednako zastupljeni, što kulturna scena u Kosovskoj Mitrovici to i potvrđuje.

“Zadatak pisaca je da pišu, da li su to ženski pisci ili muški, čini mi se da zo nema uopšte nema težinu. Podjednako su zastupljeni i ženski i muški stvaraoci. Kada je Kosovska Mitrovica u pitanju, ona je jedan prilično otvoren grad, kada je u reč o muškim i ženskim stvaraocima i ženskoj umetnosti, ako ona uopšte postoji” ističe Vanovac.

Dodaje da je umetnost “prava”, samo kada je sposobna da rodi novu umetnost.

“Ja sam novinar i moj posao je da svakodnevno izveštavam sa raznih događaja, a većina njih je dosadna i zamorna, što je razlog zašto sam se ja vezala za kulturu i umetnost. Umetnost je umetnost, samo kada je sposobna da rodi neku novu umetnost. Svi divni ljudi koji su se predstavili u ovom prostoru, su mene pokrenuli na stvaranje i na taj produžetak, da se taj kreativni ciklus, u kome smo svi uključeni, nikada ne završi. To je spirala, gde se jedan umetnik hvata za drugog i taj ciklus nikada ne sme da se završi” rekla je Vanovac.

Festival će trajati do 28. novembra a za pet dana trajanja biće održano sedam programa, u kojima će učestvovati 44 ženskih stvaralaca.

Iako se od samog početka festival održava u prvoj nedelji marta, a povodom Međunarodnog dana žena, ove godine dva puta je odlagan zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Festival ženskog stvaralaštva „Impuls žene“ pokrenuo je PKC „Akvarijus“ u Kosovskoj Mitrovici 2018. godine.

Program i satnicu festivala možete pogledati na linku.

Izvor: Radio Mitrovica sever

Foto: PKC “Akvarijus”

Comments

Pročitaj još