• Početna>
  • Vesti>

Stručnim angažovanjem i idejama mladih pomeraju se granice u planskom uređenju Severne Mitrovice

UN Habitat četvorogodišnji program sveobuhvatnog razvoja sprovodi u svim opštinama na severu Kosova, među kojima i sa Opštinom Severna Mitrovica.

To konkretno znači da su kroz ovaj projekat su izrađeni vrlo važni nacrti strateških dokumenata za samu opštinu, kao što je opštinski razvojni plan, plan održive urbane mobilnosti, gde je kreirana prva baza podataka kao i drugi dokumenti.

Jednu od aktivnosti sprovode u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka. Kroz četvorodnevnu radionicu, studenti, zajedno uz pomoć svog mentora Ružice Božović, prodekana za nastavu na Fakultetu tehničkih nauka, sa predstavnicima nevladinog sektora, zainteresovanim građanima, opštinskim službenicima, pokušavaju da daju najbolje urbanistička rešenja za uređenje lokacija u gradu koje su izabrali u dogovoru sa predstavnicima lokalnih samouprava.

“U pitanju su četiri lokacije užeg centra Severne Mitrovice, sam centar nekada znan kao „London“, potez gde su smešteni studentski domovi, Fakultet tehničkih nauka, deo pored Tehničke škole do”vojnog remonta” i deo kod OŠ „Branko Radičević“ do samog izlaza iz Severne Mitrovice. Studenti su pokazali veoma veliku odgovornost i veoma su aktivni. Mislim da ćemo kroz par nedelja izaći sa vrlo interesantnim planom tako da se nadam da ćemo u bliskoj budućnosti deo toga da realizujemo” kaže
Dragana Brkljač, saradnik urbanog planera na projektu za UN Habitat.

Brkljač dodaje da je ova radionica možda najbolji pokazatelj da imaju jako dobru i višegodišnju saradnju.

Sa Fakultetom Tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici smo i ranije imali dobru saradnju, ali ovo sada je neki novi početak i u pregovorima smo za nešto ozbiljnije, istakla je.

Zajedničkim radom i saradnjom idemo korak po korak

Ovo je prvi korak, koji je veoma značajan kada je prostorno planiranje u pitanju. Saradnja je na tom polju izuzetna, kaže Ružica Božović, prodekan za nastavu na Fakultetu tehničkih nauka, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu sa studentima, upravo iz oblasti urbanizma i prostornog planiranja,i dodaje da je bilo neophodno da se neko seti da se uradi ovako nešto na severu, jer se planiranje potpuno zapostavilo.

“Moram da kažem da Kosovska Mitrovica nije imala planove, da sve što postoji od planske dokumentacije je prevaziđeno i datira još iz sedamdesetih godina i posle toga ništa nije rađeno. Ovo sada je idejni plan detaljne regulacije, ustvari rekonstrukcije i revitalizacije ovog područja. S obzirom da je ovo urbana struktura grada, potpuno definisana, gde postoji mogućnost umetanja objekata, potrebna su nam kreativna rešenja podzemnih i nadzemnih garaža, koja ćemo dobiti kroz ovaj projekat na kojem smo angažovan”, rekla je Božović.

Rekonstrukcija i adaptacija fasada je već u toku, možda će tu biti nekakvih nadgradnji i interpolacija kao i uređenja pašačkih staza. Naše ulice su definisane i ne iziskuje neko novo trasiranje ali u delovima blokova ići će se, kako kaže, na kompletnu rekonstrukciju, uklanjanje individualnih objekata. To je danas pojava u gradu gde se individualno stanovanje uklanja i ide se na kolektivno stanovanje, istakla je.

“Da bi smo to predupredili, cilj nam je da napravimo neki plan, i da pokažemo na koji način investitori mogu da idu u realizaciju. Jednom rečju tema je kolektivno stanovanje u jednom delu plana, u drugom Univerzitetski kampus jer je Mitrovica univerzitetski grad, te nam je potrebno da nešto rekonstruišemo, ulepšamo i damo neke nove ideje za savremeni dizajn grada. Svi učesnici i akteri angažovani na ovom idejnom planu su vrlo odgovorni, dugo su analizirali i postojeće stanje i iznosili svoje ideje, a mi ćemo sada tehnički na kraju dati svoj doprinos, studenti pre svega u mom mentorstvu. Sagledaćemo šta bi mi mogli u ovom obuhvatu plana da odradimo što smatramo da je najbolje za sever Mitrovice”, kaže Ružica Božović.

Božović je ponovila da je na terenu sve 90 posto definisano.

Mitrovica je staro, istorijsko gradsko jezgro ali prema njenim rečima, uvek postoji bolje i više, tako da će dati sve od sebe da to odrade kako je najbolje za sam grad.

Nosilac ideje ovog projekta je organizacija “UN Habitat”, a uključili su Tehnički fakultet kao ustanovu koja se time bavi i gde studenti uče na predmetima urbanističkog planiranja i projektovanja. Tu su i saradnici iz odeljenja za urbanizam Opštine Severna Mitrovica sa svojim prezentacijama, zatim tri lokalne nevladine organizacije i građani koji su zainteresovani da se uključe u idejne predloge za plansku urbanizaciju grada.

U svetu se gradi na osnovu uslova koji su sadržani u urbanističkim planovima. Cilj ovog projekta je plan detaljne regulacije i urbanističkih rešenja, kako bi kompletna izgradnja na ovom lokalitetu mogla da krene isključivo prema planu a ne “ad hok” ili prizvoljno, objašnjava Božović.

Šire gradsko područje otvara mogućnosti za nove ideje

Svaki grad pa i naš ima potrebe za postojanjem sportskih, kulturnih i ostalih objekata. Od toga je dosta do sada izdefinisano, npr. Gradska autobuska stanica, Sportska hala itd…koliko je prema postojećim mogućnostima moglo da se uradi i to dobro funkcioniše. Ali idemo dalje, dodaje Božović i smatra da je osnovni cilj da se kompletna izgradnja podvede pod zakonski okvir, prema planovima za koje se trenutno zalažu da ih odrade i ako budu ocenjeni kao dobri, usvojiće se i podvešće pod pomenuti zakonski okvir. Investitori koji budu bili zainteresovan, za sve ono što budemo predvideli, mogu sutra da dobiju uslove na koji način će raditi glavne projekte, koje spratnosti, koje namene itd, objašnjava Božović.

To važi i za stanovanje i za javne garaže, manje tržne centre i sve slične objekte. Svi investitori su profitabilni i svi mogu kasnije da konkurišu, što je nešto drugo i neki drugi korak, ali je pre svega to cilj – urbani razvoj grada.

Kompletna Severna Mitrovica zahteva uređenje, i uređenje je u toku, već se mnogo toga radi na revitalizaciji i rekostrukciji objekata, trotoara, izgradnji dečijih igrališta i manjih zelenih površina, a mi ćemo kroz ovaj plan da definišemo šta još može da se unapredi u smislu urbanog dizajna. U grafičkom delu dizajna će se ucrtati sadržaj ideje a u tekstualnom delu dati preporuke za uređenje.

“S obzirom da se radi o planu i odličnoj ideji, ovo je korak više, čak i da se ništa od ovog ne realizuje mi moramo da imamo svest o planiranju prostora. Mi smo započeli jedan proces da ako dođe do realizacije, uključiće se i građani na javnim raspravama sa njihovim idejama i kritikama, jer oni su ti kojima grad stoji na raspolaganju oni koriste te resurse i oni su ti kojima treba da se obezbedi udoban život, ali su oni istovremeno ti koji su odgovorni za očuvanje uređene gradske sredine”, smatra Božović.

Primedbu je stavila na postupke u gradnji gde investitori otkupe parcele od vlasnika i projektom zauzmu čitavu parcelu za gradnju, ne vodeći računa o urbanističkim parametrima za gradnju. To se kosi sa pravilima gradnje, jer prostor oko zgrade je takođe potreban. Retko koji objekat ima pristup protipožarnom vozilu na primer. To je samo jedan od primera, rekla je. Da bi posao bio profitabilan, neretko se povećava spratnost objekta, iako nije predviđeno projektom.

“Zato se iskreno nadam da ćemo ovim planom dati neke smernice, ali da li ćemo sto posto uspeti ja ne znam, imajući u vidu da se radi sa studentima, ali sam sigurna da će neke stvari da se donekle iskristališu, a u neko dogledno vreme i potpuno urode plodom”, smatra mentor za rad sa studentima na idejnom projektu urbanističkih rešenja Ružica Božović.

Božovićeva je puna novih i inovativnih ideja, koje su svetski standardi ali vrlo lako primenjivi na naš lokalitet. Ona je u razgovoru navela jedan odličan primer starog industrijskog jalovišta između Mitrovice i Zvečana koje bi vrlo lako moglo da se pretvori u građevinsko zemljište uz rekultivaciju, navodeći primer nekih gradova gde su jalovišta pretvorena u zelene površine i igrališta. Nije za takvu ideju, ali uz ekološke mere zaštite koje sada postoje, svoju namenu bi takvo zemljište moglo sigurno da nađe.

I dalje tvrdi, da iako živimo na skučenom prostoru, ima lokacija koje još uvek mogu da se iskoriste za određene namene, samo su nam potrebne ideje i spremnost za adekvatnu gradnju i realizaciju.

Pohvalila je na kraju civilni sektror, pre svega Un Habitat, koji je idejni tvorac jednog ovako korisnog i za budućnost perspektivnog projekta.

Saradnici, studenti treće godine koji su već imali predmete Urbanizam i prostorno planiranje, pod mentorstvom Ružice Božović su osposobljeni za izradu planova i njihov zadatak je da daju svoj maksimum. Oni su među najboljima i zato su i angažovani na radionici, čak je jedan od njih dobio pohvalu od strane Salona urbanizma.

Oni direktno ovde uče, zato je i bio cilj da se u rad uključe najbolji, sa jedne strane da bi proizvodni plan bio bolji, a sa druge strane da nauče nešto konkretno, istakla je Božović.

Vrednost koja ostaje za buduće generacije su mladi, pametni i sposobni ljudi, a dobra ideja je pola dobro obavljenog posla. Ako je po tome sudeći ova saradnja će dati rezultate, studenti će imati perspektivu, a građani prostorno i funcionalno uređen grad.

Program Ujedinjenih nacija za ljudska naselja na Kosovu odnosno UN Habitat, kroz svoj četvorogodišnji program sveobuhvatnog razvoja koji je finansiran od strane Švedske agencije za razvoj sprovodi se u partnerstvu sa opštinom Severna Mitrovica.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još