• Početna>
  • Vesti>

Sutra neradni dan – odmaraju opštinske službe privremenih organa, pošte, pojedine banke…

Državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se sutra, 11. novembra. Zakonom o državnim i drugim praznicima Republike Srbije, ovaj datum je predviđen kao neradni dan, tako da sutra neće raditi institucije koje u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji funkcionišu kao deo sistema Republike Srbije. U Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu neće raditi opštinske službe, pošte, banke i prosvetne ustanove koje funkcionišu u srpskom sistemu , dok će privatni preduzetnici uglavnom raditi kao i ostalim danima.

Iz mitrovačke Pošte za Radio Kosovska Mitrovica kažu da sutra neće biti dežurnih šaltera i da se, zbog sutrašnjeg praznovanja, isplata oktobarskih penzija, danas vrši kako putem tekućih računa i na šalterima pošta, tako i dostavom na kućne adrese.

Takođe, sutra će odmarati zaposleni u ekspoziturama i filijalama Poštanske štedionice, kao i Komercijalne banke.

Đaci osnovnih i srednjih škola su na produženom jesenjem raspustu, iz epidemioloških razloga. Učenici će se u školske klupe vratiti u ponedeljak, 15. novembra.

Dežuraće se u svim zdravstvenim ustanovama, elektrodistribucijama i javnim – komunalnim preduzećima.

Institucije koje funkcionišu u kosovskom sistemu radiće uobičajeno.

U Srbiji, Dan primirja se ove godine obeležava deveti put. Pre 2012. godine, obeležavan je tako što bi mu u osnovnim i srednjim školama, bio posvećen prvi čas. Čak i ova praksa je uvedena tek 2005. godine.

U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čijim su potpisivanjem, u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob pre tačno 100 godina. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever

Comments

Pročitaj još