• Početna>
  • Vesti>

Prvi Festival scenskog pokreta i koreodrame u K. Mitrovici: Prilika da se vidi rad uspešnih ljudi, poniklih na ovim prostorima

Prvi Festival scenskog pokreta i koreodrame u organizaciji Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, počeće u sredu, 3. novembra, predstavom “Krici i šaputanja” docenta Borjanke Ljumović, rađenoj po scenariju za film Ingmara Bergmana. Otvaranje Festivala biće održano u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, sa početkom u 20h. Festivalski program će se realizovati do 31. decembra 2021. godine.

Spiritus movens festivala je profesorka scenskog pokreta i koreodrame na odseku glume, balerina Vera Obradović. Ona kaže da je festival osmišljen sa idejom da doprinese pozorišnom životu na Kosovu i Metohiji, odnosno kao svojevrsna platforma za razvoj koreodrame, teatra pokreta, neverbalnog teatra, plesnog pozorišta, pantomime i ostalih scenskih umetnosti.

“Dala sam ideju da se pokrene ovaj Festival i to mi je odavno bila želja, a sada smo srećom došli i do realizacije. Osmišljeno je da ga prati i izložba likovnih radova “Vek i po srpske škole glume” koja će biti izložena do kraja godine i biće postavljena u Leposaviću, Zubiom Potoku i Kosovskoj Mitrovici” kaže naša sagovornica.

Prema njenim rečima, u okviru prvog festivalskog izdanja, biće prikazano deset predstava i petnaest video radova, u dve kategorije – takmičarskoj i revijalnoj. U revijalnom delu, jedan deo festivalskog programa biće posvećen tradicionalnoj folklornoj igri. Tu će nastupiti Ansambl “Venac” iz Gračanice, KUD “Kopaonik” iz Leposavića i igračka grupa “Saga Una Serbica” iz Beograda. Kompletan program festivala, sa satnicom i mestom njihovog održavanja, možete videti na sajtu Fakulteta umetnosti PU.

“Najviše smo ponosni na to što jedan dobar deo Festivala čine naši bivši i sadašnji studenti. O tome svedoči i samo otvaranje sa predstavom naše docentkinje Borjanke Ljumović, Mitrovčanke čiji je to doktorski umetnički projekat, a akteri u predstavi su prof. Aleksandar Đinđić i studenti FU”, rekla je prof. Obradović.

S obzirom da su to dela bivših studenata, dodaje Obradović, onda je to dodatna motivacija ” jer se vide dela i rad ali i ponos na uspešne ljude koji su potekli sa ovog fakulteta”.

Obradović ističe da se kompletan nastavni kadar u ovoj visokoškolskoj ustanovi trudi da održi dinamiku rada, s obzirom da je gluma specifična i da apsolutno zahteva nastavu uživo.

Na odseku glume postoje četiri klase i svaka broji po osam studenata, tako da se sve aktivnosti odvijaju uz strogo poštovanje svih epidemioloških mera.

Govoreći o specifičnosti glumačkog poziva, Obradović naglašava da se svakom studentu mora prići na poseban način.

” Svaki čovek je mali kosmos za sebe. Morate da doprete do svakoga različitim putevima. U radu sa studentima, uvek važna jedna stvar, a to je pravičnost i onda se ni strogost nikada ne doživljava pogrešno” kaže profesorka.

Đinđić o predstavi “Krici i šaputanja”: Zanimljivo, neobično, za širu publiku hermetično

Profesor glume na Fakultetu umetnosti Aleksandar Đinđić kaže da je predstava prvi put odigrana u novembru prošle godine, u pozorištu „Branko Krsmanović“ u Beogradu, a zapravo je rađena u produkciji Akademije umetnosti u Novom Sadu, gde je Borjanka i odbranila svoj umetnički projekat.

“Ona je kao predložak uzela Bergmanove „Krike i šaputanja“ a zapravo je tema „Redukcija spoljašnih glumačkih sredstava kao metod pri stvaranju uloge“. U tom smislu, predstava je dosta zanimljiva i neobična, na neki način i hermetična za neku širu publiku, jer se taj metod još ispituje na sceni. Dosta je zasnovana na pokretima, a tekst je redukovan do maksimuma” kaže Đinđić.

Sve uloge u predstavi tumači sedmoro glumaca.

“Ne postoji odrednica polova, već svako od nas zauzima određenu ulogu u zavisnosti od scene. Sam naslov istraživačkog rada je redukcija, pa je i sama predstava na taj način tretirana sa Borjankine strane. Zadržano je samo ono što je moralo da se izgovori, samo ono što je bilo nužno , da se akumuliraju osećanja u nama glumcima i da se kaže samo ono što je suština” dodaje Đinđić.

Studenti o festivalu: Važan događaj za naš fakultet, ali i za Kosovsku Mitrovicu

Student treće godine glume Luka Potparić kaže da je Festival koji se održava u Kosovskoj Mitrovici važna stvar – kako za fakultet, tako i za sam grad.

“Samim tim što mi tokom školovanja imamo predmet scenski pokret i na baletu se bavimo dramom i koreografijama, ovo će nam biti jedno novo iskustvo. Održaće se i radionica tokom festivala koja će mi itekako koristiti, jer mi na fakultetu učimo osnovne stvari ali nije to toliko razrađeno. Predviđeno je da na radionici imamo scensko mačevanje, što ranije nismo imali priliku da probamo i sa čim se tokom studija ne bi susreli” kaže Potparić.

I Lukina koleginica sa druge godine glume Vanja Halupa, deli njegovo mišljenje da je festival od višestrukog značaja za studente.

“Jako je bitno umrežavanje ljudi koji dolaze iz različitih delova Srbije. Razmena iskustava je najbitnija i radujem se tome što će festivalu prisustvovati profesori sa drugih akademija i nadam se da ćemo i mi njima da pružimo nešto novo”.

“Građani Kosovske Mitrovici kao i ostali ljubitelji umetnosti biće u prilici da gledaju neke nove predstave koje ranije nismo imali prilike da gledamo. Na radionici ćemo imati priliku da učimo i ovladamo tehnikama mačevanja. Biće održane i monodrame Nevene Kočović, Nikole Voštinića, Jelena Tjapkin će igrati svoj ples, Lazar Nikolić će igrati Krležinog „Mikelanđela…“ nabraja
Milan Pelivanović sa treća godine glume.

Umetnički materijal stvaralaca koji zbog koronavirusa, iz opravdanih razloga neće prisustvovati festivalu, biće prikazan onlajn putem.

Izvor i foto: Radio Mitrovica sever i Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još