• Početna>
  • Vesti>

Centar za razvoj karijere i Univerzitetska biblioteka – riznice teorijskog i praktičnog znanja

U blizini glavnog Ibarskog mosta, u jednoj od najstarijih zgrada Kosovske Mitrovice, postoje i rade Centar za razvoj karijere i Univerzitetska biblioteka – dve važne, renomirane univerzitetke jedinice, čije su delatnosti potpuno u službi studenata.

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata je organizaciona jedinica Univerziteta u Prištini sa pivremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, čija je svrha i uloga da pruži studentima i diplomcima znanja i veštine koje su potrebne kako bi se bolje predstavili u poslovnom svetu.

Ovaj “studentski servis” postojao je pri univerzitetu od 2010. do 2013. godine. Funkcionisao je zahvaljujući subdonacijama OEBS-a (Organizacija za ervopsku bezbednost i saradnju). Nakon osam godina pauze, ponovo je pokrenut i sada pretenduje da postane glavni oslonac studentima kada jednom sa diplomom u ruci, krenu u potragu za zaposlenjem.

Primarna uloga Centra je da pomogne studentima u sticanju onih znanja i veština, koje će biti od značaja pri zapošljavanju i da ih pripremi za uspešan prelazak na sledeći nivo razvoja karijere nakon diplomiranja, kaže koordinator Centra Nikola Božović.

Takođe, Centar u svoj program rada, uključuje i obuku i kurseve za srednjoškolce, koji su im potrebni za upis na željeni fakultet.

“Centar za razvoj karijere Univerziteta Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici predstavlja studentski servis, koji kroz različite programe i usluge, pruža podršku studentima našeg univerziteta u usavršavanju onih znanja i veština koje su neophodne pri izlasku studenata na tržište rada” kaže Božović i dodaje da se od potencijalnih novih radnika, u današnje vreme očekuje da znaju više, da umeju bolje i da vladaju nekim veštinama koje nekada nisu bile neophodne.

” Kao što i sami znamo, diploma ne znači siguran posao. Zato smo mi tu da ih informišemo o svim aktuelnostima, prilikama za posao. Trenutno imamo saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a imamo još par institucija sa kojima smo u razgovoru o saradnji” pojašnjava Božović i podseća da je za studente važno da poznaju potrebe tržišta rada, te da svoje školovanje njemu i prilagode.

Podseća da zadatak Centra nije da zapošljava, ali da može biti od velike pomoći prilikom mudrog i spremnog nastupa na tržištu rada.

U skladu sa svetskim trendovima, i mitrovački Cantar za razvoj karijere, kao glavno sredstvo komunikacije sa korisnicima njihovih usluga, koristi društvene mreže.

“Imamo sajt Centra za razvoj karijere koji je aktivan u poslednjih mesec, dva dana, a moguće je informisati se o svim našim akcijama i putem društvenih mreža. Zapravo, ključna uloga centra i jeste informisanje studenata o svim aktuelnostima koje se tiču unapređenja karijere. To je rad na razvijanju veština i sposobnosti,  koje su ključne za zapošljavanje. Na primer, vršimo povezivanje studenata sa poslodavcima, pružamo relevantne informacije o mogućnostima usavršavanja u zemlji i inostranstvu, organizujemo radionice na kojima se stiču praktična znanja” dodaje naš sagovornik.

Oktobra meseca održana je radionica na temu pisanja CV-a, a predstoji im radionica na temu akademskog pisanja,  kao i predstavljanja COBISS programa – naprednog bibliotekarskog programa koji knjige čini daleko dostupnijim, posredstvom digitalnih biblioteka.

Razmena studenata i mogućnost sticanja prava na strane stipendije vrše se u okviru Erasmus + programa, koji se takođe sprovodi pod okriljem Centra. Kroz te programe studenti stiču nova iskustva, vide kako se radi u drugim zemljama, kako tamo izgledaju studentski programi, učenje, pa i život.

Trenutno zbog pandemije, odziv studenata nije baš najsjajniji, kaže Božović.

“Ali mi ih pozivamo da dođu, da koriste usluge Centra jer je on tu zbog njih i njegove usluge su potpuno besplatne” poručuje.

Slađan Trajković, student pete godine Medicinskog fakulteta i predsednik Studentskog parlamenta Medicinskog Fakulteta Univerziteta Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji je aktivan pri Centru, kaže da generalno, veliki problem studenata jeste pandemija, koja sve njihove aktivnosti svodi na minimum.

“Poslednje dve godine kako imamo problema sa korona virusom, studenti sve svoje želje i aktivnosti moraju da smanje na minimum. Mi preko svojih društvenih mreža informišemo studente o svim aktivnostima Centra za razvoj karijere, a kad pristignu novi brucoši, i sa radom Univerzitetske biblioteke, Studentske službe, čitaonica kako univerzitetske tako i fakultetskih i upućujemo ih na sve te adrese” kaže Trajković.

Upitan da li je upoznat sa uslovima studiranja na drugim univerzitetima u Srbiji, Trajković kaže da je imao prilike da ih vidi i da oni nisu ništa bolji u odnosu na uslove studiranja na fakultetima Univerziteta Priština u Kosovskoj Mitrovici.

“Pošto sam imao prilike da obilazim i ostale Univerzitete u Srbiji, konkretno Medicinske fakultete, mogu da kažem da studentima našeg Univerziteta ne nedostaje ništa u odnosu na druge univerzitetske gradove. Mi imamo vrlo cenjene profesore u zemlji, na Balkanu, Evropi pa i svetu koji se prepoznaju svojim radom i uspehom. Meni nije manjkalo ništa, dobro predaju, dobro prenose znanje, omogućena nam je i razmena preko međuuniverzitetskog programa”.

I ne samo da ne zaostaju, nego imaju i neke pogodnosti koje su ekskluzivitet ovdašnjeg univerziteta.

“Studentski život je na nivou ostalih i pruža različite povoljnosti studentima, znatno su niže školarine za samofinansirajuće studente. Nemaju svi, koji dođu sa strane da studiraju, mogućnosti da plaćaju privatne stanove, ali su uslovi u domovima odlični. Upravo ovih dana vršimo raspodelu smeštajnih jedinica u domovima Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici i trudimo se da svima izađemo u susret. Naravno ima i onih koji su primorani da stanuju privatno, jer je nemoguće sve studente smestiti u studentske domove”, kaže Trajković i dodaje da na prištinskom Univerzitetu studira oko 10.000 studenata, a kapacitet u domovima je za oko 2.000 studenata.

Osim studentske menze čijom se uslugom studenti hvale u domovima postoje i prostori za odžavanje fizičkih aktivnosti, zatim kulturnih manifestacija, ali i takozvani “kutak za studente” gde mogu da igraju bilijar, igrice , stoni tenis i da se druže. Higijena je prema rečima učesnika naše ankete svuda na zadovoljavajućem nivou.

Razmena studenata – prilika za upoznavanje drugih ljudi i drugačijeg načina rada

Jovana Šmigić je student Filozofskog Fakulteta i jedna je od učesnica programa studentske razmene. Boravila je u Mariboru u Sloveniji i kaže da je to odlična prilika da studenti dopune i usavrše svoje znanje kao i da upoznaju nove ljude i različite kulture.

“Odlična prilika za usavršavanje veština u svojoj struci, a ima uticaja na mlade ljude da izađu iz zone komfora, kako bi kasnije lakše savladali sve prepreke na životnom putu i bolje se snalazili”, kaže Jovana.

Navodi da studenti na našem univerzitetu, iz nekog razloga ne pokazuju preveliko interesovanje za razmenu, ali kako kaže to je odlična prilika za dalje usavršavanje i obrazovanje u celini.

Univerzitetka biblioteka – moderna i spremna da odgovori potrebama studenata

Univerzitetska biblioteka je od velikog značaja za studente kojima je potrebna stručna literatura, a digitalizovana biblioteka koju imaju na raspolaganju olakšava uslove studiranja.

“Naša iskustva su pozitivna i naravno da nam biblioteka mnogo znači, da u svakom trenutku možemo da potražimo stručnu literaturu, dođemo, uzmemo, iskoristimo i uredno vratimo”, zajedničko je mišljenje naših sagovornika studenata.

Direktor biblioteke Zoran Vukadinović ističe da Srbija mnogo ulaže u biblioteku i ostale univerzitetske jedinice, te da su zato uvek spremni da studentima pruže kvalitetne usluge i željenu literaturu.

„Naravno da su ta sredstva uložena zbog početka nove školske godine. Nalazimo se u zgradi Oslobođenja br 1, na prvom spratu. Ovo je jedna od najstarijih zgrada u Kosovskoj Mitrovici i zbog toga su uložena tolika sredstva” kaže Vukadinović.

Biblioteka je digitalizovana i Vukadinović sa ponosom ističe da su na tom velikom projektu počeli da rade još 2008. kada je to na Kosovu i Metohiji bio pionirski poduhvat.

“Bilo je teško i izazovno, zato što to na Kosovu i Metohiji niko nije uradio, ali imali smo veliku pomoć Narodne biblioteke Srbije” napominje Vukadinović.

“Ono što je bilo veličanstveno u prve dve do tri godine, je da smo bili u pet, možda deset najboljih biblioteka u Srbiji i naravno da smo sve knjige obradili. Kasnije smo obradili i periodiku, monografske i serijske publikacije, tako da ovo što ste videli, traženu knjigu možete dobiti za 15 sekundi” kaže Vukadinović.

Iz Centra za razvoj karijere poručuju da uspeh zajedničkog rada zavisi i od aktivnog učestvovanja, pa pozivaju studente da šalju predloge i sugestije putem telefona 065-427-8000 ili na mejl adresu: razvojkarijere@pr.ac.rs .

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica i Radio Goraždevac

Comments

Pročitaj još