• Početna>
  • Vesti>

Mogućnost polaganja vozačkog ispita uz prekvalifikaciju u STŠ”Mihajlo Petrović Alas”

Foto: Radio Mitrovica sever

U okviru nastavnog plana i programa Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije Srednja tehnička škola “Mihajlo Petrović Alas”, zahvaljujući obrazovnom profilu tehničar drumskog saobraćaja, posle navršene treće godine obučava vozače u okviru redovne i praktične nastave, i omogućava im besplatno polaganje vozačkih ispita.

Ova pogodnost je rezervisana za učenike ove škole i ovog obrazovnog profila i predstavlja olakšavajuću okolnost za polaganje vozačkog ispita.

Međutim, s obzirom da su zainteresovani kandidati onemogućeni da polažu vozački ispit na prostoru severnog Kosova i Metohije ( Auto moto društvo KM nije licencirano preduzeće u sistemu privremenih institucija na Kosovu, kao ni privatne auto škole), ova mogućnost je u STŠ”Mihajlo Petrović Alas” otvorena i za njih, ali pod drugim uslovima.

Direktor STŠ “Mihajlo Petrović Alas” Radomir Tanić, rekao je za program Radio Kosovske Mitrovice, da su kandidati, zainteresovani da polažu vozački ispit u obavezi da se prekvalifikuju, ili dokvalifikuju u vanrednim rokovima, i steknu stručnu praksu u okviru srednje stručne škole, a nakon toga krenu sa obukom za vozače “B” kategorije uz novčanu nadoknadu.

“Polaganje testova, poznavanje saobraćajnih propisa, obuka i polaganje vozačkog ispita se vrši u našoj školi. Kandidati koji su završili druge srednje škole, mogu da se prijave kao vanredni učenici, polažu razliku u ispitima iz svih godina, da bi u okviru praktične nastave u drugoj godini slušali kao obavezan predmet “Poznavanje saobraćajnih propisa”, čime stiču pravo da u trećoj godini u okviru blok nastave, obave individualnu obuku za vozače B kategorije. Time je kandidat kompletirao osnovno znanje, nakon toga polaže testove i na kraju ispit pred našom komisijom, a potom dobija potvrdu da je položio vozački ispit u celosti kod nas” istakao je Tanić.

Dodaje, da se svake godine Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputi zahtev za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju kandidata, a da kada dobiju potvrdni odgovor, upisuju učenike.

“U novembru mesecu dobiju rešenje i broj ispita koje moraju da polože kao razliku u prvom ispitnom roku, zatim u januaru polažu razliku ispita iz druge, i u aprilu razliku ispita iz treće godine, kao i praktičnu nastavu iz treće godine kao uslov za obuku i polaganje. Ovo bi trebalo sve da traje oko 6 meseci, ali pošto je korona virus sve usporio tako da zbog epidemijskih mera, kandidati koji su se prijavili za polaganje dodatnih ispita prošle godine tek sada slušaju poznavanje saobraćajnih propisa, ali trudimo se da sve to nadoknadimo”, rekao je Tanić.

“Instruktori rade sa kandidatima, mi upošljavamo onaj broj koji nam je potreban, oni su u stalnom radnom odnosu u redovnoj nastavi i rade 30% preko svojih normi. Nama je cilj da naša deca pod najpovoljnijim uslovima obave obuku, tako da je omogućeno plaćanje u ratama. Osim obuke i polaganja, kandidati dodatno plaćaju ispite koje polažu kao razliku i testove iz praktične nastave. Uglavnom cena obuke i polaganja bez razlike u ispitima koji se plaćaju posebno, iznosi oko 55.000 dinara”, dodaje Tanić i još jednom naglašava da postoji mogućnost plaćanja u više mesečnih rata.

Auto škole na severu Kosova još 2013. prestale sa radom

Nakon Briselskog dogovora o penzionisanju radnika MUP-a Srbije, na Kosovu auto škole u srpskim sredinama od 2013. godine ne rade po sitemu koji se primenjuje u Srbiji, pa se dozvole za rad izdaju u kosovskom Ministarstvu infrastrukture, zbog čega su gotovo sve auto škole na severu Kosova prestale sa radom.

Na severu Kosova su 2013. godine auto škole prestale sa radom, jer prema sporazumu iz Brisela penzionisanjem pripadnika MUP-a na teritorji Kosova, oni ne mogu da obučavaju i kontrolišu rad auto škola čiji su vlasnici za nastavak rada morali da zatraže licence u prištinskom Ministratsvu infrastrukture.

”Naši instruktori su morali da polažu u Prištini za kosovsku licencu, ali nije bilo zainteresovanih. Trebalo je da se organizujemo da dobijemo zajedničku licencu, ali nisu bile zainteresovane ni privatne auto škole”, rekao je za Radio Kosovska Mitrovica Dragiša Stepanović, iz Auto-moto saveza Kosovska Mitrovica.

Za razliku od severa Kosova, auto škole u Gračanici, već nekoliko godina zaredom, zahvaljujući licenci kosovskog Ministratsva infrastrukture, pružaju mogućnost kandidatima da dobiju kosovsku vozačku dozvolu.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još