• Početna>
  • Vesti>

Lokalni izbori na Kosovu: Od ponoći predizborna tišina; srpski kandidati za gradonačelnike u 11 opština

Predizborna kampanja uoči lokalnih izbora na Kosovu 17. oktobra, završava se u ponoć. Prema izveštaju Centralne izborne komisije u Prištini, srpski kandidati za gradonačelnike evidentirani su u 11 opština – 10 sa srpskom većinom i u Obiliću, gde Srbi nisu većinsko stanovništvo.

U deset opština sa srpskom većinom (Gračanica, Štrpce, Raniluk, Parteš, Klokot, Novo Brdo, Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić) na izborima će nastupiti 26 kandidata za gradonačelnike – 18 srpskih i osam albanskih.

Kandidate za predsednike u svih deset opština, kao i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative “Srpska narodna sloga”, “Narodno jedinstvo”, “Narodna sloga” i inicijativa “Sloboda”. Četiri kandidata nastupiće samostalno, kažu podaci CIK-a.

Predizborna kampanja generalno je protekla sa veoma malo aktivnosti kandidata. Kao sredstva komunikacije sa glasačima, uglavnom su korišćene društvene mreže i mediji, dok je pojavljivanje na terenu mahom proteklo bez većih okupljanja i neposrednog kontakta sa biračima. Na severu Kosova, kompanja je 13. oktobra potpuno obustavljena zbog akcije kosovske policije vezane za suzbijanje privrednog kriminala, a koja je rezultirala sukobom sa građanima i jednom teže povređenom osobom. Kampanja je trajala 30 dana.

Pravo glasa na lokalnim izborima u nedelju 17. oktobra imaće 1.885.000 građana.

Centralna izborna komisija registrovala je ukupno 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike opština.

Glasanje putem pošte završava se u ponoć, kada prestaje i predizborna kampanja i nastupa predizborna tišina koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju.

Od građana koji izađu na birališta neće biti tražen dokaz da su vakcinisaniodnosno negativni na koronavirus. Ipak poštovanje mera će biti obavezno, pa će se od birača zahtevati da na birališta dođu sa maskom, da se dezinfikuju i da drže distancu.

Za razliku od birača. biračko osoblje i posmatrači izbornog procesa biće u obavezi da poseduju dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na koronavirus.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Ilustracija – Radio Kosovska Mitrovica, arhiva


Comments

Pročitaj još