• Početna>
  • Vesti>

Dr.kardiolog Slađana Živković na Svetski Dan srca o kontroli faktora rizika

Ustanovljen od strane Svetske federacije za srce, Svetski dan srca obeležava se više od 20 godina unazad i upozorava ljude širom sveta da su kardiovaskularne bolesti, uključujući srčane bolesti i moždani udar, vodeći uzrok smrti, koji oduzima više od 18 miliona života svake godine.

Osnovni smisao i svrha obeležavanja je da se podstaknu aktivnosti na kontroli faktora rizika, poput upotrebe duvana, nezdrave ishrane i fizičke neaktivnosti, čime bi se moglo izbeći najmanje 80% prevremenih smrti od ovih bolesti.

“Poslednjih godina uglavnom u nerazvijenim i zemljama u razvoju kao što je naša zemlja, beleži se trend porasta kardiovaskularnih bolesti ,te porasta broja kako obolelih tako i umrlih. A poslednjih meseci, mada nema zvaničnih statističkih podataka, beleži se pogoršanje kardiovaskularnih bolesti kao posledica Kovid infekcije”, rekla je povodom Svetskog dana srca ya radio Kosovska Mitrovica dr.specijalista kardiologije u KBC Kosovska Mitrovica Slađana Živković.

“Ono što škripi u zdravstvu kada je u pitanju učestalo oboljevanje jeste nedostatak adekvatnih preventivnih mera.Pod tim podrazumevam redovne sistematske preglede, edukaciju šire populacije u smislu ishrane, fizičke aktivnosti, redovnog uzimanja terapije i preventivnih pregleda”, rekla je dr.Živković

Dodaje da su pacijenti koji se jave često “zapušteni u svojoj bolesti, negiraju da imaju tegobe pa su njihova stanja uglavnom akutna, bez adekvatnog lečenja, traju mesecima a ne retko i godinama.

“Veliku ulogu igraju i faktori rizika, poput pušenja, gojaznosti, neregulisanog krvnog pritiska…Često pacijenti kada dođu sa tegobama kažu da znaju za problem ali da terapiju uzimaju po potrebi i ne kontrolišu redovno svoje stanje. Sve to dovodi do pogoršanja situacije i na kraju smrtnosti i to po mom ličnom iskustvu sve više u ranom životnom dobu”, ukazuje dr. Živković povodom podizanja svesti građana na Svetski dan srca i obolelih od kardiovaskularnih bolesti.

Kardiologija je danas najviše napredovala u poredjenju sa ostalim granama medicine, pa na naše pitanje: Da li su pacijenti svesni da se mnogo toga može prevenirati i zbog čega izostaju redovni kontrolni pregledi?” odgovorila je: “Zato što zdravlje stavljaju na drugo mesto i uvek je nešto preče, u većem riziku je muška populacija jer su žene do menopauze hormonski zaštićene. Neodgovornost prema sopstvenom zdravlju i nedovoljna edukacija o tome”.

Povodom Svetskog dana srca, dr.kardiolog Slađana Živković svima preporučuje prevenciju a to podrazumeva redovne kontrolne preglede kod svih osoba starijih od 45 godina jednom godišnje, a kod starijih i češće, redovna fizička aktivnost i umerena i zdrava ishrana.Osobe koje imaju genetske predispozicije, gojazni su i imaju visok krvni pritisak ili dijabetes treba da budu često podvrgnuti pregledima i da prate situaciju.posebno veliku ulogu u tome treba da ima primarna zdravstvena zaštita i izabrani lekari koji upućuju pacijente na specijalističke preglede,dakle da ih upućuju. Kardiološke i ultrazvučne ambulante u našem KBC-u rade četiri puta nedeljno, ordinira pet doktora kardiologa, posedujemo dijagnostiški centar i metode ranog otkrivanja kardiovaskularnih bolesti, tako da je mnogo lakše pregledati se s vremena na vreme bez dugih čekanja i zakazivanja,kao što je to slučaj u većim gradovima.

Živković: “Česte su komplikacije posle preležane bolesti Kovid-19”

“To nazivamo post-kovid srčani sindrom.Izražen je u vidu poremećaja srčanog ritma, hipertenzije a od oboljenja je zastupljen perikarditis koji je u odnosu na miokarditis lakši za praćenje. Kod miokarditisa, na koji posumnjamo kada je poremećen srčani ritam ili je slaba tolerancija napora(zamaranje), je dijagnostika komplikovanija i potrebna je često metoda dubinskog snimanja. Takvi pacijenti se upućuju u ustanove tercijarne zdravstvene zaštite, gde se vrši snimanje uz pomoć magnetne rezonance i leče se dalje po protokolu”, kaže dr. Živković.

Dodala je da se kao posledica kovid-19, kod mnogih pacijenata javlja arterijska hipertenzija čak i tamo gde do sada nije postojala.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još