• Početna>
  • Vesti>

“Pesničko uspenije” uručeno Matiji Bećkoviću: Kosovo je danas još skuplja srpska reč

Na 25. jubilarnim Pesničkim susretima “Sokolica 2021” održanim sinoć u Banjskoj, najveće književno priznanje “Pesniičko uspenije” uručeno je akademiku Matiji Bećkoviću.

Posetioci pesničke svetkovine koja je ove godine održana u Rajskoj banji Banjska kod Zvečana, bili su iznenađeni kada su među poetama prepoznali lik našeg velikog književnika, akademika Bećkovića. Došao je da još jednom pokaže koliko je Kosovo važno, koliko za Kosovo ništa ne sme da bude teško, koliko još imamo prostora “da se ćeramo” i da nam poruči: Kosovo je danas još skuplja srpska reč, nego što je bila onda kada ju je ocenio najskupljom.

“Kosovo je sve skuplja i skuplja srpska reč. Nekoga su jednom tako pitali:”Da li je Kosovo najskuplja srpska reč?” On je rekao nije. “Budućnost je najskuplja srpska reč”. Za Srbe, Kosovo je najskuplja reč, a budućnost je za sve ljude, pa i za nas važna. Međutim, kao što vidite, kako vreme prolazi, ona (reč Kosovo) sve više poskupljuje i danas nema nikoga na svetu ko ne zna za tu reč, a ono unutrašnje Kosovo je mnogo veće od ovog stvarnog, spoljašnjeg i ono je svuda gde ima našeg naroda. Da dodam i to da često čujemo da je Kosovo izgubljeno, ali isto tako čujemo i da nam ga traže” poručio je Bećković.

Srpski akademik nas je podsetio da se Kosovo ne može gledati sa zemlje jer ono i nije na njoj i potvrdio to Popinim stihovima: “Polje kao nijedno, nad njim nebo, pod njim nebo”.

“Ko bi to rekao da će u našem veku, ono doseći takvu slavu. Razume se, dočekaćemo mi njegovu slobodu, jer, ono ipak na kraju krajeva zavisi od nas i ako bude nas, biće Kosova. Neko je poklonio nešto što nije njegovo, i oni, umesto da mu kažu, dao si nešto što nije tvoje, traže od nas da mi to priznamo i da kažemo da to nije naše”.

Govoreći o priznanju koje je dobio, Bećković kaže da je poezija neodvojiva od vere. To jeste glavni utisak nakon sinoćnje večeri poezije. Za srpske pesike, vera i rodoljublje su simbiotički motivi. Gde pišu o ljubavi prema zemlji, tu pominju Boga.

“Osvedočili smo se kako nema ateističke poezije. Ovde, na ovom mestu, nedaleko od ovih velikih svetinja bila je čitava vojska pesnika” rekao je pisac.

Posebnu povelju za doprinos kulturi i afirmaciji kulturnog stvaralaštva na području opštine Zvečan, organizatri su dodelili predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću, koji nije prisustvovao manifestaciji, te je nagrada predata njegovoj porodici.

Svoje stihove, na 25. Pesničkim susretima “Sokolica 2021” govorilo je dvadesetak pesnika sa Kosova i Metohije, iz centralne Srbije ali i regiona.

Pesnički susreti održavaju se u okviru sedmodnevne 25. Kulturne manifestacije “Sokolica 2021”, jedne od najstarijih kulturno – umetničkih smotri koje se na ovom podneblju organizuju u kontinuitetu.

Organizator manifestacije je KUD “Zvečan” a pokrovitelji su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zvečan.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još