• Početna>
  • Vesti>

Intervju dr Elek: Vakcina je svetlo na kraju tunela; reagensi za d-dimer do kraja nedelje

Epidemiološka situacija stabilnija, na terapiji kiseonikom 34 obolela, na lečenju ukupno 89, troje u respiratornom centru.  Reagensi za d-dimer stižu do kraja nedelje. Vakcinacija nema alternativu. Svi koji se prijave ove nedelje moći će da biraju između tri vakcine: Fajzer-BioNTek, Sputnjik Ve i Sinofarm. Samo tokom prošle nedelje vakcinisano oko 150 zdravstvenih radnika sa Kosova i Metohije. Pacijenti koji su preležali Kovid 19, vakcinu mogu da prime mesec dana nakon bolesti. Moramo da naučimo da živimo sa virusom korona.

Zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi, resornom ministarstvu kao i Kancelariji za Kosovo i Metohiju koja organizuje vakcinaciju mi smo došli u situaciju da možemo i da biramo koju ćemo vakcinu da primimo,  pa u narednoj nedelji imamo tri na raspolaganju, rekao je gostujući u Jutarnjem program Radio Kosovske Mitrovice director Kliničko-bolničkog centra dr Zlatan Elek i istakao da je što se tiče imunizacije država Srbija  jedna od retkih u regionu koja ima sve četiri vakcine.

“Prošle nedelje se vakcinisalo 150 zdravstvenih radnika, što je sasvim dobar odziv, računajući i to da je blizu 500 radnika obolelo od Kovida. Kada se uzme taj podatak ukupan broj vakcinisanih i obolelih stigli smo do cifre da je preko 50 odsto zdravstvenih radnika zaštićeno od korona virusa” rekao je Elek i apelovao  na sve građane Kosova i Metohije da “iskoriste šansu koja nam je pružena”.

Takva šansa se jednom u životu pruža,a to je šansa da uskoro izađemo kao pobednici iz Kovid infekcije i pobedimo korona virus kao što je to uradila država Izrael, kao što to radi Velika Britanija i da se vratimo normalnom životu, rekao je director KBC-a u Kosovskoj Mitrovici.

To možemo samo ako se dvotrećinski vakcinišemo i ukoliko postignemo kolektivni imunitet. Ukoliko ne budemo to uradili i dalje će se prolongirati ova priča sa korona virusom. Vreme nije naš saveznik po pitanju vakcinacije. Vakcinaciju treba iskoristiti u smislu da se vakciniše što veći broj stanovništva uključujući i zdravstvene radnike u kraćem vremenskom period, naveo je Elek.

 Treba slušati samo savete struke, a ne pisanje laika po društvenim mrežama

Uvek u ovakvim situacijama, a bilo je takvih situacija u prošlom veku gde je dokazano da je vakcina spas za čovečanstvo u nizu bolesti treba slušati reči struke. Ne treba se vakcinisati i čitati o vakcinaciji na društvenim mrežama koje pišu čak i laici koji nemaju nikakve veze sa vakcinom. Videli smo da struka kaže da treba da budemo vakcinisani, vidimo da niko nije umro od vakcine, ne treba da postoji to nepoverenje, zato što je vakcina jedini lek koji vas ne leči do korone, ali vas štiti da se razbolite od korone. Ukoliko imate adekvatan imuni odgovor, a i ako se razbolite od korone velika je verovatnoća prkeo 98/ 99 odsto da nećete umreti od korone. Pa ne znam da li naši građani treba da razmišljaju u tom smislu da imaju nepoverenje u vakcinu. Kod mene kao čoveka, koji eto i direktor Kliničko-bolničkog centra i zdravstveni radnik, nije bilo nikakve nedoumice. Ja sam se sa svojom suprugom i porodicom prvi vakcinisao, iskoristio to pravo, iskoristio blagodet, imao privilegiju da budem vakcinisan, a proces za prijavljivanje je toliko jednostavan, organizacija od strane Kancelarije za Kosovo i Metohiju fantastična. Svake nedelje imamo turnuse, gde možemo da se vakcinišemo, gde nismo limitirani brojem, pa ni vrstom vakcina. Mislim da strah uopšte ne treba da postoji, da je veći strah ukoliko se razbolimo. Pa vidimo da sad ljudi koji su se razboleli, a nisu vakcinisani imaju i post kovid reakcije koje su takođe u fazi ispitivanja i ja se nadam da ćemo mi ako ovakvim trendom nastavimo da se vakcinišemo, uspeti u kratkom vremenskom periodu da prebrodimo ovu krizu, ovu pandemiju i da se vratimo normalnom životu, istakao je dr Zlatan Elek.

Vakcinu može primiti svako sa preležanom Kovid infekcijom ukoliko je prošlo mesec dana od bolesti

Mi smo za ovih godinu dana uspeli da naučimo dosta o kovid infekciji , mislim da imamo dosta saznanja, znanja, dosta i čitamo o virusu, s obzirom da smo jednu trećinu kapaciteta cele bolnice odredili, a to je 180 mesta za lečenje obolelih od kovid infekcije.

Na pitanje kada pacijenti koji su preležali Kovid 19 mogu da se vakcinišu, dr Elek kaže:

Nema tu nekog posebnog pravila propisanog od strane struke, smatra se da ne bi trebalo odmah posle preležane korone da prime vakcinu , ali već u nekom bliskom periodu posle 15,20 ili mesec dana, možemo slobodno primiti vakcinu i nadograditi naš imuni sistem. Imunitet je proces koji se ne stvara za 24 sata. Mi ne možemo napraviti imunitet za 24 časa. To je jedan složen odgovor organizma koji se nadograđuje ceo život a vakcina je upravo ta koja nadograđuje naš imunitet , omogućava da stvorimo antitela protiv korona virusa. Drugog načina u ovom momentu za lečenje nema. Treba da stavimo prst na čelo i da vidimo koliko je naš zdravstveni sistem prenapregnut, koliko je naših sugrađana umrlo, svakodnevno idemo na sahrane i prema tome kada vidimo da nam najbliži umiru, kada vidimo naši sugrađani umiru, verujte to su velike muke prilikom tih smrtnih ishoda. Mi ne treba da imamo nedoumicu što se tiče vakcinisanja. Vakcina je svetlo na kraju tunela koje treba da iskoristimo da bismo ugledali svetlost dana, da bi ove mere polako počele da popuštaju i da bismo se mi svi koliko toliko vratili u normalan život, zato što moramo da naučimo da živimo sa virusom korona, naveo je Elek.

Kontinuirano snabdevanje kiseonikom, lekovima i zaštitnim materijalom

Trenutna epidemiološka situacija je stabilna, mada to ne bi trebalo da nas zavara , u ovom trenutku imamo 89 pacijenata, od toga 34 na kiseoničkoj terapiji i tri pacijenta u respiratornom centru koji su naši najteži pacijenti. U zadnjih sedam dana beležimo blagi pad prijema pacijenata uz veći broj otpusta i nadamo se da će uz mere koje su propisane od strane kriznog štaba doći u situaciju da uz vakcinaciju, uspeti da za narednih mesec ili dva vidimo vidni boljitak ovde u našem gradu.

Što se tiče kiseonika i svih lekova koji se primenjuju po desetom protokolu koji je na snazi u Republici Srbiji mi imamo svu logistiku i svu podršku. To se ogleda u tome da nam je Kancelarija za Kosovo i Metohiju omogućila instaliranje jednog rezervoara od 10 tona, i u zgradi koju smo opredelili za lečćenje obolelih od Kovida imamo 80 kiseoničnih mesta. Pored toga imamo i redovno snabdevanje kisenikom od strane firme Meser tako da imamo i na grudnom i na infektivnom odeljenju. Što se tiče svih ostalih lekova i zaštitnog  materijala tu je kontinuirano snabdevanje . Imali smo privremeni nedostatak reagensa d-dimera , očekujemo da ćemo do kraja nedelje dobiti d dimer i mislim da ćemo što se tiče laboratorijskih analiza kompletirati našu zdravstevnu uslugu.

Od virusa korona lečimo pacijente i bez zdravstvenog osiguranja

Naše osnovno opredeljenje po Hipokratovoj zakletvi je da lečimo obolele bez obzira da li oni imaju zdravtsvenu knjižicu ili nemaju. Svi koji zahtevaju bolničko lečenje i ako nemaju zdravstvenu knjižicu u ovom momentu mi im pružamo zdravstvenu uslugu, s obzirom da je vreme pandemije.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još