Kurti predstavio sastav vlade

U Prištini je na današnjoj sednici kosovske skupštine za izbor nove vlade lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti predložen za premijera.

Sednica o izboru Vlade usledila je samo nekoliko sati nakon što je tokom dana konstituisan osmi saziv parlamenta prema rezultatima februarskih prevremenih izbora.

Kurti je u svom ekspozeu rekao da je pred novom vladom veliki posao, napominjući da borba protiv pandemije korona virusa ostaje glavni izazov.

„Nećemo gubiti vreme, sa novim ministrom zdravlja započećemo realizaciju plana kako da Covid-19 stavimo pod kontrolu, merama koje će smanjiti nove slučajeve i sprečiti smrtne slučajeve. Planiramo da obezbedimo vakcine za 60 osto stanovništva“ rekao je Kurti.

Kao još neke prioritete vlade naveo je vladavinu prava, obrazovanje i ekonomiju.

„Razumem i znam koliko je težak život većine građana, jer imamo visoku nezaposlenost i siromaštvo, ali od danas započinjemo novi put ka napretku, smanjićemo nejednakost i povećaćemo mogućnosti za sve. Biće to dugo i mukotrpno putovanje, ali zajedno ćemo doći do željenog cilja“, naveo je Kurti.

Reciprocitet u odnosu sa susedima

Najavio je i reformu pravosudnog, obrazovnog i zdravstvenog sistema, te rekao da će Kosovo unaprediti odnose sa susedima na osnovu reciprociteta.

„Sa Srbijom imamo otvorena pitanja koja se trebaju rešiti putem dijaloga. Prioritet u ovom dijalogu je rešavanje pitanje nestalih. Imamo 1640 nestalih osoba. Srbija nikoga nije kaznila za taj zločin“, kazao je Kurti.

On je dodao da je dijalog potreban kako bi se Kosovu vratilo „3 milijarde eura pokradenih penzija od Srbije, preko 400 miliona eura zloupotrebljene električne energije, rešilo pitanje ratne odštete, te dugovi i sukcesije“.

„Dijalog treba da reši sve postojeće probleme a ne da stvori nove probleme. Bez priznanja realnosti nezavisnosti Kosova i prihvatanja istine od strane Srbije, nema normalizacije odnosa“.

On je kazao da je Kosovo načinilo štetne kompromise s Ahtisarijevim planom i da „ni jedan drugi kompromis ne možemo učiniti i nećemo učiniti“.

Dodao je da evroatlantska orijentacija jasna.

„Put integracije u EU može biti pun izazova ali nema alternativu“, dodao je Kurti.

Predloženi sastav Vlade

Kurti je predstavio i ministre u novoj vladi: prvi zamenik premijera i ministar za evropske integracije, razvoj i dijalog – Besnik Bisljimi, drugi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova i dijaspore – Donika Gervala, zamenica premijera za pitanja manjina i ljudska prava – Emilija Redžepi.

Ostale funkcije su: ministar finansija, rada i transfera – Hekuran Murati, ministar pravde – Aljbuljena Hadžiu, ministar zdravlja – Arben Vitia, ministar obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija – Arberie Nagavci, ministar kulture, omladine i sporta – Hajrula Čeku, ministar Administracije Lokalne Samouprave – Eljbert Krasnići, ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture – Ljiburn Aljiu, ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja – Faton Peci, ministar odbrane – Armend Mehaj, ministar unutrašnjih poslova i javne uprave – Dželjaj Svečlja, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine – Rozeta Hajdari, ministar ekonomije – Artan Rizvanoli, ministar za zajednice i povratak – Goran Rakić i ministar regionalnog razvoja – Fikrim Damka.

Bez podrške Srpske liste

Igor Simić iz Srpske liste saopštio je, međutim, da je Kurti prekršio Ustav time što Srpskoj lisi nije ustupio dva ministarstva. Dodao je da Srpska lista neće podržati Kurtijevu vladu i da će se obratiti Ustavnom sudu.

“Ignorisanje prava, kršenje Ustava, loš su početak vlade koju planirate da vodite”, poručio je.

Na konstitutivnoj sednici Skupštine za predsednika je izabran član Samoopredeljenja Gljauk Konjufca, koji je kao predsednik skupštine po funkciji sada i vršilac dužnosti kosovskog predsednika.

Prema Ustavu nakon konstituisanja Skupštine, kosovski predsednik predlaže Skupštini kandidata za premijera koji ima najviše 15 dana od dana imenovanja da predstavi sastav vlade o kojem će se glasati.

Za izbor vlade potreban je 61 glas, a kandidat za premijera pobedničke partije Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti za formiranje vlade računa na glasove poslanika iz manjinskih zajednica, isključivši Srpsku listu.

Kurti je prethodno odbacio mogućnost formiranja vlade sa nekom od albanskih partija, navodeći da to neće učiniti jer su bile deo ranijih režima.

Poslanici izabrani na prevremenim izborima 14. februara su u ponedeljak (22. marta) nakon polaganja zakletve osim Konjufce za predsednika skupštine izabrali i pet potpredsednika skupštine. Njih troje su iz tri najveće albanske parlamentarne partije i dvoje iz redova manjinskih zajednica: Saranda Bogujevci ispred pokreta Samoopredeljenje, Bedri Hamza iz Demokratske partije Kosova (DPK), Kujtim Šala iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), te Slavko Simić iz Srpske liste i Bekim Arifi isped ostalih, nesrpskih zajednica.

Od ukupno 120 poslanika, Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija ima 58 poslanika u novom sazivu Skupštine, Demokratska partija Kosova Envera Hodžaja 19 i Demokratski savez Kosova, na čelu sa novim liderom Ljumirom Abdidžikuom, 15 poslaničkih mesta.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja je zastupljena sa osam poslanika u kosovskoj skupštini.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još