• Početna>
  • Vesti>

CIK potvrdio konačne izborne rezultate: Samoopredeljenju 58 poslaničkih mandata

Centralna izborna komisija Kosova objavila je i potvrdila nove konačne rezultate sa prevremenih parlamentarnih izbora, održanih 14. februara, a nakon što je Vrhovni sud zaključio žalbeni postupak, gde je odbacio sve žalbe političkih subjekata i kandidata za poslanike.

Kako je saopštija predsednica CIK Valjdete Daka, na osnovu konačnih rezultata, Pokret Samoopredeljenje je dobio 438. 335 ili 50.28 odsto glasova, što je rekordan broj osvojenih glasova u parlamentarnoj istoriji Kosova.

“Na izborima je glasalo ukupno 877.503 gradjana. Broj nevažećih glasova je 21.532, a uslovnih 89.257. Izlaznost na izborima bila je 48,78 odsto”, rekla je Daka.

Na osnovu ostvarenog rezultata Samoopredeljenje će zauzeti 58 poslaničkih mesta u kosovskom parlamentu.

Na drugom mestu nalazi se Demokratska partija Kosova sa 17 odsto osvojenih glasova i 19 poslaničkih mandata.

Slede Demokratski savez Kosova sa 12,73 odsto i 15 poslanika, na trećem mestu, i Alijansa za budućnost Kosova sa 7,12 odsto osvojenih glasova i 8 mandata, kao poslednja od albanskih partija koje su obezbedile mesto u parlamentu.

Srpska lista osvojila je svih 10 rezervisanih mesta u Skupštini Kosova, dok još 10 mesta pripada nesrpskim manjinama.

Bošnjačka manjina osvojila je tri mandata – po jedan Koaliicja “Vakat” – Rasim Demiri, Socijaldemokratska unija – Duda Balje i Nova demokratska stranka Emilije Redžepi.

Kosovska demokratska partija Turaka osvojila je 2 mandata, a po jedan mandat osvojile su i Romska inicijativa, Pokret za unapređenje položaja Roma i Aškalijska partija.

Preostala dva mandata namenjena manjinama osvojile su Jedinstvena goranska partija i Nova demokratska inicijativa, koja predstavlja egipćansku zajednicu.

Ujedinjena zajednica – Adrijana Hodžić ostala van Skupštine Kosova sa rezultatom od 0,25 osvojenih glasova. Ova odluka CIK usledila je nakon odluke Izbornog odbora za žalbe da poništi glasove te liste dobijene u srpskom sredinama na Kosovu i odbijene žalbe na tu odluku od Vrhovnog suda.

Nakon što su potvrđeni rezultati izbora, predstoji konstituisanje Skupštine, koja se bira na mandat od četiri godine, počevši od dana konstitutivnog sastanka koji se održava u roku od 30 dana od objave izbornih rezultata.

Prvu sednicu saziva predsednik Kosova, a u slučaju nemogućnost da to uradi, Skupština se sastaje bez prisustva predsednika. Skupština iz redova poslanika bira predsednika i pet potpredsednika. Predsednika Skupštine predlaže najveća parlamentarna grupa.

Kada je o izboru vlade reč, predsednik Kosova nakon konsultacija sa političkim partijama ili koalicijama, koje imaju neophodnu većinu za formiranje vlade, predlaže Skupštini kandidata za premijera. Taj kandidat ima 15 dana od imenovanja da predstavi sastav vlade Skupštini.

Ukoliko predlog ne dobije većinu, predsednik Kosova u roku od 10 dana imenuje drugog kandidata, na osnovu iste procedure. Ukoliko se ni u drugom pokušaju ne izabere vlada, onda se raspisuju novi izbori.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još