• Početna>
  • Vesti>

Demokratija na delu: Veća izlaznost birača u srpskim sredinama

Nevladina organizacija “Demokratija na delu”, koja nadgleda izbore od otvaranja biračkih mesta, saopštila je da se izborni proces odvija uglavnom neometano, uz napomenu da je smanjen broj biračkih centara izazvao poteškoće građanima da pronađu biračko mesto.

Oni su dodali da je izlaznost u srpskim sredinama znatno veća u odnosu na druge gradove sa većinski albanskim stanovništvom.

“Do 10:00, pravo glasa iskoristilo je oko 5,2 odsto birača sa pravom glasa. Pravo glasa na ovim izborima ima 1.794.862 državljana Kosova. U opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom odziv je iznosio preko 10% odsto što je dvostruko više od ukupnog  proseka izlaznosti na nivou Kosova”, poručeno je iz DnD.

Demokratija na delu je ukazala da se u nekim biračkim centrima delimično ili uopšte ne sprovode mere na zaštiti od koronavirusa.

“Na 21 odsto biračkih mesta prijavljeno je delimično sprovođenje mera za sprečavanje širenja COVID- 19, dok se na 1 odsto biračkih mesta ove mere uopšte ne poštuju. Administrativno uputstvo CIK-a, zahteva da svaki birač u svrhu identifikacije ukloni zaštitnu masku od člana biračkog odbora. Međutim, tokom glasanja na 27 odsto biračkih mesta od građana se nije tražilo da uklone zaštitnu masku da bi se identifikovali, dok je na 35 odsto biračkih mesta to delimično urađeno”, navode iz DnD. 

Iz Demokratije na delu podsećaju da je CIK sa biračkog spiska uklonio 122.421 birača koji su posedovali samo identifikaciona dokumenta koja je izdao UNMIK. 

“Od 10 sati na 96 odsto biračkih mesta nije bilo slučajeva glasanja sa nevaljanim dokumentima. Dok je na samo 4 odsto biračkih mesta ova nepravilnost nađena u izolovanim slučajevima (do 10 slučajeva). Smanjenje ukupnog broja biračkih mesta na ovim izborima sa 2.547 u 2019. na 2.382, stvorilo je poteškoće za građane da pronađu svoje ime u biračkom spisku, s tim u vezi i pravo biračko mesto”.

Demokratija na delu je navela i da je bilo fotografisanje glasačkih listića i pojedinih neregularnosti kada je u pitanju sam čin glasanja.

“Kršenje tajnosti glasanja manifestovano fotografisanjem glasačkih listića evidentirano je i na ovim izborima. Fotografisanje glasanja i njegovo objavljivanje se dovodi u vezu sa kupovinom glasova, zastrašivanjem birača i uticaja na njihovu izbornu volju i zbog toga je zabranjeno”, zaključuju iz Demokratije na delu.

Izvor i foto: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još