• Početna>
  • Vesti>

Antonijević: Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu stabilna, ali i dalje ozbiljna

smart

Epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu trenutno je stabilna i pod kontrolom, ali i dalje ozbiljna, s obzirom na to da se i dalje registruje veliki broj novoobolelih, rekao je za Radio Kontakt Plus epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici dr Aleksandar Antonijević.

Ukazao je da je već skoro tri nedelje broj novozaraženih u padu, u odnosu na prethodni period gde je dostignut maksimum, kada je od ukupnog broja testiranih na dnevnom nivou, 60 odsto bilo pozitivno na kovid -19.

Prema njegovim rečima, na osnovu trenutnih podataka, u narednom periodu, očekuje se pad broja zaraženih.

“Već dve, skoro tri nedelje, broj zaraženih je u blagom padu, u odnosu na maksimum koji smo ranije dostigli. Oko tri do četiri nedelje, kada je prvi pad nastupio, broj pozitivnih od ukupno testiranih na dnevnom nivou kretao se između 30 i 40 odsto. Sada broj i dalje opada, tako da se od zadnjih testiranja taj procenat kreće između 25 i 30 odsto, što je jako dobra vest za nas. Sve te mere na kojima insistiramo od samog početka, daju rezultate i nadam se da ćemo uskoro doći ispod 10 odsto, možda već u toku iduće nedelje”, uveren je dr Antonijević.

U PCR laboratoriji u Kosovskoj Mitrovici, koja pokriva sve sredine na Kosovu sa većinski sprskim stanovništvom, do sada je obrađeno oko 5.500 uzoraka.

Obrada uzoraka se radi svakodnevno. Testiranja se vrše svakog radnog dana, a za hitne slučajeve i vikendom.

“Dugo se taj broj kretao i između 200 do 250 uzoraka dnevno, ali u poslednje dve nedelje taj broj nije prešao 150, što nam svakako ide u prilog. Broj javljanja pacijenata u kovid ambulantama je takođe u padu, gde smo imali od 50 do 80 pregleda dnevno u skoro svim domovima zdravlja na celoj teritoriji KiM, a sada se u proseku javlja 10 do 20 pacijenata”, pojašnjava dr Antonijević.

Laboratorija je, prema njegovim rečima, dobro snabdevena svim materijalima potrebnim za analizu.

“Uvek trebujemo neke količine za dve do tri nedelje, pošto je kod nas malo komplikovanija situacija oko uvoza i dopremanja materijala, tako da moramo da mislimo unapred. Čim se malo rezerve isprazne, odmah se traži dopuna, tako da Srbija daje sve ono što je neophodno”, kaže dr Antonijević.

Što se tiče testiranja na lični zahtev dr Antonijević podseća da će od 1. januara 2021. godine, ono biti skuplje. Za domaće državljane umesto dosadašnjih 6.000 RSD, testiranje će koštati 9.000 RSD.

Strani državljani komercijalni test plaćaće 18.000 RSD umesto 12.000 RSD koliko sada iznosi.

I pored toga što je trenutna epidemiološka situacija bolja u odnosu na raniji period, za predstojeće praznike, preporuka struke građanima je da budu strpljivi i iz predostrožnosti ih provedu u krugu porodice, bez većih okupljanja.

“Ako to ne budemo uradili, bojim se da ćemo se vratiti na situaciju od pre par nedelja. Nadam se da će građani imati razumevanja, da su svesni situacije u kojoj se nalazimo. Sada jesmo u periodu stagnacije, u nešto boljoj situaciji nego pre, ali sve to možemo vrlo lako da pokvarimo budemo li se tokom praznika opustili i ne budemo se pridržavali svih propisanih preporuka”, poručio je Antonijević.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još