• Početna>
  • Vesti>

Petković: Struja će i dalje biti na severu Kosova i Metohije i ništa se neće menjati nakon 14. decembra

“Da budem precizniji sve dok i kada se formiraju ćerke firme EPS-a, snabdevaćemo električnom energijom Srbe na severu Kosova i Metohije. Tačka. To apsolutno svi moraju da znaju. Po Sporazumu iz 2013. godine, kao i zaključcima Evropske unije koja posreduje u dijalogu jasno je dogovoreno koje su obaveze Prištine kada je reč o Sporazumu o energetici i ona podrazumeva formiranje dve ćerke firme, i to dve ćerke firme EPS-a. I kada pitaju po kojim zakonima će to biti osnovano, i opet i to da im odgovorim, po Uredbi Vlade Republike Srbije” istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, oštro je u Zubinom Potoku reagovao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što je predsednik Pokreta “Oslobođenje” Mlađan Đorđević “pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pred građanima prizna da se dogovorom o tome da prištinske vlasti preuzmu sistem snabdevanja strujom na severu Kosova odrekao još jednog dela suvereniteta Srbije” .

“Ja sam ovde, kao i Kancelarija za Kosovo i Metohiju i predsednik Vučić i Vlada Republike Srbije gotovo svakog dana na prostoru Kosova i Metohije. I nema tog sela gde nismo bili i gde nećemo biti, i gde ćemo i dalje i pomagati i ulagati sredstvima Vlade Republike Srbije. Ta vam sve govori da oni koji napadaju žele da stvore neku vrstu smutnje ovde u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. I upravo taj vajni gospodin Đorđević je zbog takve svoje izjave bio na naslovnim stranama u svim prištinskim medijima. Znate, ta priča o tome da neće biti struje i da ne znam šta će se desiti posle 14. decembra jeste priča koja služi da upravo gospodin Mlađan Đorđević ostvari neku vrstu svog političkog profita i ništa više od toga” istakao je Petković.

A ono što je važno da svi Srbi na severu  Kosova i Metohije, i uopšte u srpskim sredinama znaju da će struja i dalje da protiče i da će struja i dalje biti na severu Kosova i Metohije i da se ništa neće menjati i nakon 14. decembra. Odnosno, da budem precizniji sve dok i kada se formiraju ćerke firme EPS-a, snabdevaćemo električnom energijom Srbe na severu Kosova i Metohije. Tačka. To apsolutno svi moraju da znaju. Po Sporazumu iz 2013. godine, kao i zaključcima Evropske unije koja posreduje u dijalogu jasno je dogovoreno koje su obaveze Prištine kada je reč o Sporazumu o energetici i ona podrazumeva formiranje dve ćerke firme, i to dve ćerke firme EPS-a. I kada pitaju po kojim zakonima će to biti osnovano, i opet i to da im odgovorim, po Uredbi Vlade Republike Srbije.

Mi poštujemo našu državu i sve što činimo, činimo u skladu sa našim zakonima i našim propisima. A oni koji bi želeli da izazovu smutnju u narodu, da svakog dana šalju neku vrstu dezinformacija zato i nemaju podršku ovde na severu Kosova i Metohije i uopšte na Kosovu i Metohiji. Nego moraju da se oglašavaju iz Beograda, zato što u Beogradu žive i samo o tome razmišljaju. Da im Kosovo i Metohija posluži kao, što se kaže sredstvo za političku borbu i ništa više od toga” rekao je Petković.

“Znate, kako je govorio blaženopočivši patrijarh Irinej. Govore za sve nas, uključujući i predsednika da izdajemo Kosovo , da to govore poslednjih osam godina, a nikako to da se desi i neće se desiti, a onima koji takve stvari govore iz Beograda uključujući i Mlađana Đorđevića su od 2008. pa nadalje činili sve da na tacni izruče Prištini nezavisnost Kosova. Od trenutka kada su se saglasili da Euleks dođe na prostor Kosova i Metohije , od trenutka kada su postavili katastrofalno pitanje pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu koje je dovelo do neke vrste legalnosti, tzv. nezavisnosti Kosova i Metohije, koji su izmestili odbranu Kosova i Metohije iz UN gde smo imali i veto Rusije i Kine, i doveli na prostor EU, gde mi sad pokušavamo na sve načine borimo se i to ću ja nastaviti sada i u četvrtak da sačuvamo vitalne interese srpskog naroda na KiM”.

Dok su to sve činili to je onda bilo u redu,a sada kada se mi borimo za srpski narod i nastojimo da sačuvamo sve ono što možemo da sačuvamo jer nam se smanjio manevarski prostor zbog toga što su loše odluke donošene do 2020. godine, dakle mi smo sada loši. Mi smo sada izdajnici.  A što smo izdajnici, možda što je predsednik uspeo da povuče 18 priznanja raznih država koje su ranije priznae tzv. Kosovo , što se sada broj država koje ne priznaju Kosovo povećao pa imamo većinu u UN. A što smo izdajnici , što možda ovde na prostoru KiM finansiramo 349 projekata, što u Zubinom Potoku završavamo tri zgrade, pa u Leposaviću tri zgrade do kraja godine, a pet zgrada smo uselili pre par nedelja. Što otvaramo do kraja godine osam zgrada za 94 porodice u Kosovskoj Mitrovici. Je l’ smo zato izdajnici, što smo sa našim narodom i što po prvi put na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića se izdvaja više novca, nego što je izdvajano u poslednjih 40 godina. Zato nek se ne brinu Srbi na KiM, država Srbija je uz njih i činićemo sve da i dalje ostanemo zajedno, ni u čemu nećete biti sami, uvek ćemo biti uz vas,a oni koji napadaju to rade iz svojih stanova u Beogradu i to rade samo da bi probali da podignu svoju popularnost s obzirom da ih nigde nema, a pogotovu ne da imaju svoje pristalice i sledbenike na prostoru Kosova i Metohije” zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor, foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još