Sutra počinje deveti “Grafest”

Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST održava se od 7. do 9. decembra 2020. godine u Domu kulture „Gračanica“. Pored Doma kulture „Gračanica“ festival će se održati i u Kosovskoj Mitrovici u PKC „Akvarijus“. Svečano otvaranje festivala je 7. 12. 2020. u 16 časova.

Cilj ovog festivala, kao i prošlih godina, je podsticanje kreativne dokumentarističke produkcije, ostvarivanje neposrednog uticaja na lokalne autore, produkcijske i medijske kuće, kao i stvaranje filmske publike kroz kvalitetne projekcije pažljivo odabranih filmova savremene srpske i regionalne produkcije.

Revijalni program obuhvata tri filma, koji svojom tematikom pokrivaju temu ovogodišnjeg festivala – „Prostori zaborava“. Festival otvara film Sonje Đekić, dugogodišnje selektorke ovog festivala, „Speleonaut“ iz 2018. godine, a biće prikazani filmovi iz 2020. – „Pripadnost“ Tee Lukač, rediteljke i multimedijalne umetnice i film „Blizanci satkani od sna“ reditelja Seada Šabotića i Lee Vahrušev.

U takmičarskom programu, predstaviće se autori sa Kosova i Metohije svojim dokumentarističkim i televizijskim radovima, filmovima, reportažama i srodnim televizijskim formama. Selektorka takmičarskog programa festivala Nevena Matović je od prijavljenih filmova, izabrala radove koji su svojim kvalitetom zaslužili da uđu u zvaničan takmičarski program, ona je o ovogodišnjoj produkciji napisala: „GRAFEST potvrđuje da su Kosovo i Metohija nepresušni izvor ideja i da svakodnevni život ljudi inspiriše autore da iskorače iz okvira dnevno-političkog izveštavanja.ˮ

Filmovi iz takmičarskog dela programa biće prikazivani u PKC „Akvarijus“ svaki dan od 14 časova, dok su projekcije filmova iz revijalnog dela programa zakazane za 17 časova.

Program festivala koji će biti realizovan u “Akvarijusu” možete pogledati na sledećem linku.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, ali je zbog vanrednih mera koje su na snazi, broj posetilaca ograničen (30 % kapaciteta), a prisustvo moguće samo uz poštovanje mera zaštite.

Četvoročlani žiri, koji će raditi u sastavu: Zoran i Svetlana Popović, osnivači festivala evropskog dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“, Ivana Vanovac, novinarka i Đorđe Jevtić novinar i publicista, ocenjivaće filmove i odabrati one koji će poneti nagrade na svečanom zatvaranju 9. decembra u 16 časova.

Organizator festivala je Dom kulture Gračanica a ove godine festival se održava u specifičnim, pandemijskim uslovima, koji podrazumevaju potpunu brigu o sebi i drugima.

Festival se održava uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje i Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Ulaz na sve projekcije je slobodan uz obavezno poštovanje svih propisanih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Katalog ovogodišnjeg festivala možete pogledati na ovom linku .

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments