• Početna>
  • Vesti>

Dr Elek: Od 79 kovid pacijenata u Kos. Mitrovici, 53 na kiseoniku; neophodno striktno poštovanje mera

U Zdravstevnom centru u Kosovskoj Mitrovici na lečenju su 102 pacijenta, od kojih je kod njih 79 potvrđena infekcija virusom korona, a čak 53 njih zahteva terapiju kiseonikom, potvrdio je za program Radio Kosovske Mitrovice, direktor Zdravstvenog centra Dr Zlatan Elek. Njih 23 je takođe na bolničkom lečenu, u trijažnom centru i oni čekaju rezultate testiranja. Jedan pacijent je priključen na respirator, od četvoro koliko ih je u respiratornom centru.

Ističe da se situacija razvija ka mnogo težoj u odnosu na jun i jul.

„Mi sada testiramo mnogo više, negde oko 600 na sedmičnom nivou“ rekao je Elek.

On je pozvao sve građane da proslavljaju u krugu svoje porodice. „ Da se svi pridržavamo mera, da masku nosimo i u zatvorenom i na otvorenom prostoru, da držimo fizičku distancu, da se manje okupljamo od pet ljudi. Dolazi nam sada na naplatu ono čega se mi nismo pridržavali“ kaže Elek i ističe da je bolnica dužna da pruži zdravstvenu zaštitu ne samo kovid pozitivnim pacijentima, nego i onima koji to nisu.

Kaže da je gornja zgrada odvojena za ginekološko-akušersko odeljenje, hirurgiju, ortopediju, ORL, i da je neuropsihijatrija cela izmeštena.

„Mi smo limitirani sa kapacitetima, i ono što treba da znaju svi naši građani jeste da su i kapaciteti u tercijarnim ustanovama u centralnoj Srbiji na izdisaju. Beograd je prepun, svakog dana čujete iz izjava ministra i državnih sekretara da se sve više bolnica pretvara u kovid bolnice, hale sportova, jer imamo povećan broj obolelih. U Kragujevcu je alarmantna situacija. To su sve bolnice gde smo mi ranije bili upućeni. Ostalo nam je još malo nešto slobodnih mesta u Nišu, gde možemo da pošaljemo naše najkomplikovanije pacijente i ljudi se trude da nam izađu u susret, međutim taj broj mesta je iz dana u dan sve manji i manji. Ukoliko mi ne budemo disciplinovani i ne sliušamo preporuku struke, odnosno našeg kriznog štaba, bojim se da ćemo doći u sutiaciju kada će i ova bolnica biti mala da primi sve kovid pozitivne pacijente” naveo je Elek.

U Kosovskoj Mitrovici ima još uvek ima slobodnih mesta, budući da je određeno 180 kreveta. “Kao i za drugi talas, preduzete su sve mere, ali ako se broj obolelih nastavi u ovom ritmu, pitanje je koliko ćemo mi uspeti da izdržimo. Zdravstveni radnici su već od marta meseca, punih osam meseci u stalnom kontaktu sa kovid pozitivnim pacijentima i oni između ostalog oboloveju i bivaju zaraženi, tako da je i za njih potrebno lečenje,a vi znate da kovid pacijent najmanje 14 dana sa lakšim simptomima treba da bude u izolaciji, da bi se retestirao. Lečenje komplikovanijih pacijenata, zna da potraje mnogo duže što je mnogo iscrpljujuće za naš zdrvastveni sistem” poručuje direktor Zdravstvenog centra. .

Potvrdio je da je trenutno na korona virus pozitivno oko 25 lekara sestara i nemedicinskog osoblja , ali da je njihova klinička slika lakša.

Prema poslednjim podacima Kriznog štaba od 13. novembra u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, testirano je ukupno 6 681 lice, dok je obolelo njih 1492, a preminulo 42.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još