Vučić: Sutra najteži dan, oko 3.000 novozaraženih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je do 22.00 večeras bilo 1.500 novozaraženih koronavirusom, pa zato očekuje da će sutra do 15.00 biti oko tri hiljade ili čak više od toga.

Epidemijsku situaciju u Beogradu i Kragujevcu je ocenio kao “katastrofalnu” i naveo da je večeras od ukupnog broja zaraženih 60 odsto iz glavnog grada.

Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji nove kovid-bolnice u Vojnom kompleksu “Zemun ekonomija” na Batajničkom drumu.

Govoreći o epidemijskoj situaciji u Srbiji, Vučić je rekao da se očekuje da će do sutra biti oko 3.000 novih slučajeva koronavirusa.

Naveo je da je do 22.00 večeras bilo 1.500 novozaraženih, pa zato očekuje da će sutra do 15.00 biti oko tri hiljade ili čak više od toga.

Ocenio je i da će utorak biti još teži. “Bolnice nam se pune i zato je važno da pravimo nove bolnice. Vidim da ništa ne vredi da objašnjavamo ljudima, i lakše da izgradimo sve drugo”, rekao je predsednik.

U Beogradu i Kragujevcu “katastrofalna” situacija

Epidemijsku situaciju u Beogradu i Kragujevcu je ocenio kao “katastrofalnu” i naveo da je večeras od ukupnog broja zaraženih 60 odsto iz glavnog grada. “Uozbiljite se hoćete li glavu da izgubite ni zbog čega”, naglasio je predsednik.

“Brinu me životi ljudi, ali moramo da čuvamo ekonomiju – moramo da isplatimo plate i penzije”, rekao je Vučić.

Najavio je da Srbija će obezbediti besplatne vakcine. “Lako je govoriti nešto protiv države dok se ne razbolite, a onda svi gledaju u državu”, primetio je predsednik.

Za sada ne vidi naznake poboljšanja i objašanjava da su se borili sa ljudima iz Kriznog štaba da se ne uvode dodatne mere.

“Nisam zaražen u Crnoj Gori samo zato što nisam skidao masku” 

Predsednik je apelovao na građane da poštuju mere zaštite, pre svega nošenje maski, jer će, istakao je, za pet dana svi bolnički kapaciteti za kovid-bolesnike biti popunjeni.

Rekao je da nema nikakvih političkih momenata i da nije normalno da postoje oni koji govore da je kovid 19 izmišljen.

Osvrnuvši se na svoj odlazak u Crnu Goru na sahranu mitropolita Amfilohija, ukazao je na značaj nošenja maski. “Nisam zaražen u Crnoj Gori samo zato što nisam skidao masku”, smatra Vučić. 

“Radovi na bolnici dobro napreduju”

Bolnički kapaciteti “cure”, kaže predsednik, ukazujući da je zato potrebna nova bolnica.

Dve nove kovid bolnice, u Batajnici i Kruševcu, će koštati 80 miliona evra, naveo je Vučić. 

“Biće sve teže situacija, a moramo da sačuvamo živote ljudi i zato vam hvala”, poručio je predsednik radnicima.

Vučić, koji je radove na izgradnji bolnice obišao 1. oktobra, konstatovao je da dobro napreduju i da sve to izgleda drugačije i odnosu na tu poslednju posetu.

“Neverovatno kako izgleda, za kratko vreme. Treba sve da završimo za 24 dana”, konstatovao je Vučić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ga je informisao da je oprema stigla i “čeka” u
magacinu.

Sa predsednikom u obilasku radova su i ministar odbrane Nebojša Stefanović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor “Telekoma Srbija” Predrag Ćulibrik, v. d. direktora EPS-a Milorad Grcic, sekretar gradskog sekretarijata za vanredne situacije Darko Glavaš…

Izgradnja nove bolnice počela je 1. avgusta, a biće multifunkcionalna, sa ukupno 200 kreveta intenzivne i 800 poluintenzivne nege, a imaće ukupno 18.000 kvadrata.

Vrednost radova je četiri milijarde dinara, plus još oko dve milijarde za opremu, odnosno ukupno oko 70 miliona evra.

Istovremeno, gradi se i kovid bolnica u Kruševcu, koja bi trebalo da bude gotova polovinom decembra, gde su radovi vredni dve milijarde dinara.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments