Kon: Beograd najveće žarište, ovo nismo videli do sada

Beograd je najveće žarište koronavirusa i ovo do sada nismo videli, rekao je za RTS epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, i ponovio da vremena za uveravanja više nema i da su maske jedina barijera daljem širenju virusa.

Prema rečima Predraga Kona, današnji visok broj novozaraženih nije neočekivan, ali je situacija posebno kritična u Beogradu.

“Imamo ozbiljan skok posebno u Beogradu, danas 590. To se nije dešavalo, bar ne do sada. Povećan je broj onih koji se javljaju u kovid ambulante kao i onih koji imaju sumnju pa rade bris. I kod njih je oko 40 odsto pozitivnih. Situacija se ubrzano pogoršava a Beograd je  dvomilionski grad”, naglasio je Kon.

Prema rečima epidemiologa Kona, medicinski deo Kriznog štaba donosi preporuke o kojima na kraju odlučuje Vlada.

“Mere ne donosim ja, niti medicinski deo Kriznog štaba. Inspekcije i komunalna služba su na terenu, trebalo je vremena da se sve uhoda a neki su se sklanjali i organizovali zabave. Ne pominjemo mi zabave slučajno, jer nemate prenošenje po školama. Jedino što vidimo jeste da sve kreće od zabava, raznih skupova, privatnih proslava”, ističe Kon.

Ako ne postoji barijera, odnosno maske, moraće nešto drugo da se uradi, objašnjava Kon.

“Maske treba da se nose i napolju, ali ako to ne možete da sprovedete onda mora da se menja zakonski okvir. Imate pravnike koji kažu da to ne može sem u vanrednom stanju. Ja to gledam sa više očaja i brige jer nisam u stanju da pomognem, jer nije to moja profesija. Može sve, ali treba vremena a mi ga više nemamo”, kaže član Kriznog štaba.

Epidemiolog kaže da moramo da shvatimo da maske, osim kada jedemo i pijemo, moramo da nosimo.

“To je jedina barijera, to sam preporučivao i pre a to radim i sada. Ljudi, nemojte da ulazite u gradski prevoz i zatvorene prostore bez maski. Ne znam drugo, a ni drugi ne znaju”, tvrdi Kon.

On kaže da trenutno nemamo veliki rizik od importa virusa i da smo sada sami sebi rizik.

Neprekidno se razmišlja i o zdrastvenom sistemu, brzini popunjavanja kapaciteta, kako da se zaustavi širenje virusa.

“Narednih sedam dana će biti loši a povećanja smrtnih ishoda će tek doći. Efektivnost je bila fenomenalna u vanrednom stanju i tada sam rekao da epidemija ne može drugačije da se rešava. Ostajem pri tom stavu, bez obzira na kritike”, naglasio je Kon.

On tvrdi da možemo da zaustavimo virus uz pomoć barijere, ali da ljudi u to ne veruju.

“I to ne svi već ne veruje oko 15 odsto ljudi, ali i to je dovoljno da se virus širi”, rekao je za RTS epidemiolog Predrag Kon.

Izvor: RTS

Comments