• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Srbija ne krije masovne grobnice, proverili smo sve što se od nas tražilo

Foto: Tanjug

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović izjavio je za Kosovo Onlajn da nisu tačne informacije koje su se pojavile u pojedinim albanskim medijima da Srbija skriva podatke o masovnim grobnicama, jer je srpska strana uradila sve što je znala i što se od nje tražilo po tom pitanju.

“Srbija je sve što je znala i sve što se od nje tražilo, prema informacijama koje postoje, uradila. I Batajnicu i Petrovo Selo i Perućac i Rudnicu. Radićemo Kozarevo ovih dana i proverićemo lokaciju kod Sjenice. U Medveđi smo nekoliko lokacija proveravali za koje se pretpostavljalo da su potencijalne masovne grobnice”, rekao je Odalović.

Prema pisanju prištinske Kohe, srpska strana više od dve decenije čuva tajne podatke o masovnim grobnicama na teritoriji Srbije, i da se za 1.600 ljudi ne zna o njihovoj sudbini.

Odalović kaže da su sve informacije koje su dobili proverili.

“Da li postoje neke informacije koje nama kao komisiji nisu dostupne ne znam. Voleo bih ako postoje da budu stavljene u funkciju i ja ne bežim od toga da mi to radimo, jer se mi tu ponašamo krajnje odgovorno”, naveo je Odalović.

On je naveo da srpska strana nikada nijedan zahtev, kada su u pitanju masovne grobnice, nije odbila.

“Svaku informaciju, koja je do sada iz bilo kog izvora došla, a tiče se bilo kakvih lokacija, da li u centralnom delu Srbije ili na Kosovu i Metohiji, mi ili direktno proveravamo ono gde smo mi u punom kapacitetu nadležni, ili preko Radne grupe dostavljamo prištinskoj strani ili Međunarodnom komitetu Crvenog krsta sa zahtevom da se lokacije provere. To je mehanizam našeg rada“, objasnio je Odalović.

Prošle nedelje je predsednik Socijaldemokratske lige Nenad Čanak na TV Hepi govorio o postojanju masovnih grobnica sa telima Albanaca u Srbiji.

U emisiji “Ćirilica“ Čanak je govorio o izjavama tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića u vezi sa postojanjem 16 grobnica za koja je doneta odluka da se ne govori javno.

“Pročitao sam to što je Čanak rekao i našao sam tu njegovu izjavu, ali ja o tome ne znam ništa. Oni koji to pominju trebalo bi o tome i da pričaju, ako nešto znaju“, rekao je Odalović.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još