• Početna>
  • Vesti>

Preminula još jedna osoba, koronavirusom zaraženo još 75

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je preminula još jedna osoba od posledica zaraze koronavirusom. Novozaraženih je 75. Testirano 6.996 osoba. Na respiratoru je 40 pacijenata.

Epidemiološka situacija u Srbiji je sve povoljnija, ali bez obzira na ublažavanje mera, svi moramo da budemo strpljivi i da pokažemo odgovornost, ističu epidemiolozi.

Svaki izlazak iz kuće i dalje je potencijalni rizik od inficiranja virusom, pa se treba ponašati u skladu sa tim – primenjivati preventivne mere zaštite. 

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da su podaci o koronavirusu dobri i da ukazuju na poboljšanje situacije, ali je upozorio da je virus i dalje sa nama i da bi trebalo shvatiti da će ostati još dugo.

Ocenio je da je teško da ćemo uopšte stići do nule, kada je reč o broju novozaraženih, i do prekida prvog talasa.

Doktor Kon smatra da će biti povećanja brojeva posle određeng popuštanja mera, ali naglašava da ni u kom slučaju nije dozvoljen rad noćnih klubova, već je samo produženo radno vreme trgovinskim radnjama i kafićima i restoranima koji imaju bašte.  

“Treba da shvatimo da ovo nije šala i ne sme biti opuštanja. Niko nikome neće oprostiti onakvo punjenje bolnica kakvo se desilo”, rekao je Kon.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da je 96,3 odsto roditelja osnovaca u anketi odgovorilo da želi izvođenje nastave uživo, a ne onlajn, a da će odlaganje početka škole biti moguće samo na teritoriji Kosova i Metohije.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još