Na hiljade prijava zbog kršenja mera na Kosovu; Hoti: Zdravstveni sistem ne može više

Od početka jula, kada je Vlada Kosova donela odluku da je za građane obavezno nošenje maski i poštovanje distance, kao mere zaštite od kovida-19, podneto je oko 6.700 prijava onima koji to nisu poštovali, piše Zeri.

Kosovska policija je potvrdila da je prijave prosledila Sanitarnoj inspekciji, kao nadležnom telu za novčane kazne i pokretanje prekršajnog postupka.

U ovom periodu, zbog sumnje da su počinili krivična dela, širenje zaraznih bolesti i nepoštovanje zdravstvenih odredaba tokom epidemije, policija je pokrenula krivični postupak protiv 111 ljudi, od kojih je 23 privedeno, a 10 osoba pritvoreno.

U Sanitarnoj inspekciji kažu da je kazna u funkciji zdravstvenog obrazovanja građana, u okviru primene zakona o sprečavanju zaraznih bolesti i sprovođenja odluka Vlade.

Hoti: Zdravstveni sistem ne može više da izdrži, poštujte mere

Kosovski premijer Avdulah Hoti reagovao je nakon što je sinoć, u nekim opštinama na Kosovu, protivno svim merama Vlade i NIJZK, došlo do okupljanja velikog broja građana zbog proslave praznika Kurban-Bajram.

Kako je Hoti napisao na društvenoj mreži Fejsbuk, dok se juče praznovao Kurban-Bajram, lekari, medicinske sestre i ostalo pomoćno osoblje brinuli su o “našim najmilijima koji su oboleli od koronavirusa”.

“Sinoć je u nekim mestima bilo veliko okupljanje građana, što je suprotno merama koje je preduzela Vlada, a koje su preporučile NIJZK i zdravstveni radnici. Ko god je bio prisutan tamo verovatno je dobio virus, jer veliki broj ljudi ne zna da je zaražen kovidom-19. To znači da će u naredne dve nedelje stotine građana tražiti lečenje u bolnicama od istih lekara čije savete ne poštuju”, napisao je Hoti.

Kako kaže, policija i inspekcija su na terenu da nadgledaju sprovođenje mera, “ali ne mogu da nas zaštite od nas samih”.

“Svako od nasbi trebalo da bude i policajac i inspektor. Kada idete u prodavnicu, restoran, bilo gde, vodite računa da se ispune uslovi tako da se sami ne zarazite, ali i da zaštitite druge. Trebalo bi se držati podalje od gužvi, uvek nositi zaštitnu masku, posebno u zatvorenim prostorijama. Uvek držiti socijalnu distancu. Nemojte se pozdravljati rukovanjem i grljenjem. Obavezno bi trebalo održavati higijenu i koristiti dezinfekciona sredstva”, napominje Hoti.

Zaključuje da osim poštovanja mera ne postoji drugi način, dok ne bude dostupna vakcina.

“Inače, zdravstveni sistem ne može više da priušti opterećenje, ne može da pruži negu onima koji boluju od koronavirusa, a kojima je potrebno lečenje. Uključimo se zajedno u zaštitu naših najmilijih”, napisao je Hoti.

Izvor: Kosovo Online, Zeri

Foto: Srna (BN)

Comments