• Početna>
  • Vesti>

Dr Elek za Radio K.Mitrovica: Jedan pacijent prebačen za Kragujevac; internistička zgrada postaje Kovid bolnica

Deset Kovid pozitivnih pacijenata leči se na Infektivnom odeljenu Kliničko bolničkog centra (KBC) u Kosovskoj Mitrovici, dok je  jedna osoba zbog komplikacija sa plućima prebačena u KC Kragujevac, potvrdio je u intervjuu za program Radio Kosovske Mitrovice v.d direktora KBC-a Dr Zlatan Elek.

Šesnaest osoba je u trijažnom centru i oni čekaju rezultate testiranja, dodao je  Elek.

Internistička zgrada KBC-a postaje Kovid bolnica

Donja zgrada u KBC Kosovska Mitrovica, kapaciteta 140 ležajeva,  biće Kovid bolnica, potvrdio je DR Elek.

“Mi smo samo pokušali da obezbedimo veći kapacitet s obzirom na novonastalu situaciju u okruženju i da se spremimo ukoliko nam bude bilo potrebno. U tom smislu smo internističku zgradu pretvorili u zgradu koja će primati kovid pacijente. To je učinjeno zbog većeg broja ležaja i same funkcionalnosti, s obzirom da zgrada ima dva ulaza i izlaza što je preko neophodno za organizaciju službi, a ima i rendgen službu unutar zgrade” rekao je Dr Zlatan Elek.

Interno odeljenje će prihvatati kovid pozitivne pacijente ukoliko se bude napunilo Infektivno odeljenje, ukoliko nema dovoljno kapaciteta,  jer ima 16 ležaja, i ukoliko trijažni centar ne može da odgovori zahtevu, a on ima negde oko 30 ležaja, rekao je Elek.

Reorganizacija ostalih odeljenja mitrovačkog KBC-a

Kardiovaskularni pacijenti lečiće se na Internom odeljenju izmeštenom  u zgradi fizijatrije, dok je odeljenje neurologije i psihijatrije sada Očno odeljenje.

Očno je izmešteno je na ORL odeljenje, KBC-a u Kosovskoj Mitrovici, i oni će imati svoje ambulante u Domu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor KBC-a Kosovska Mitrovica Zlatan Elek ističe da lekara i medicinskog osoblja ima dovoljno i da  funkcionišu sve službe.

Međutim, ukoliko bude bilo potrebe i načelnici Infektivog odeljenja i trijažnog centra budu to zahtevali,  u zavisnosti od broja pacijenata preusmeriće se određeni broj sestara i lekara u Kovid bolnicu na ispomoć.

Za sada u zgradi predviđenoj za obolele od koronavirusa  nema  nijednog pacijenta.

Zatvoriti bazene zbog mogućeg izvorišta infekcije

Dr Elek je još jednom apelovao na građane da poštuju mere zaštite.

“Apelujemo na držanje odstojanja i u kafićima najmanje metar i po, da bude što manje okupljanja, dobro bi bilo zabraniti i rad bazena zato što smatramo da tu može biti izvorište infekcije, s obzirom da sada većina mladih oboleva upravo iz navedenih razloga. Nošenje maski, ukidanje proslava, svadbi i veselja, tu malo imamo problema, ako to uspemo da iskontrolišemo  neće nas snaći najgori scenario” rekao je Dr Elek.

Ipak, naglašava da “moramo biti u pripravnosti i za najgori scenario ako bude trebalo”.

Do sada je potvrđeno 43 zaraženih korona virusom u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, od čega je 39 na severu. Za 50 pacijenata čeka se rezultat, a nova testiranja vršiće se u ponedeljak (6.jul).

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još