Parastos na Gazimestanu

Ispred spomenika na Gazimestanu danas je služen parastos kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine.

“Nekada smo se borili ovde sa Turcima osvajačima, sada imamo jednu drugu borbu. Ima mnogo onih koji bi želeli da ne budemo na ovim prostorima, ali nećemo se dati, nećemo se predati i istrajaćemo, ne toliko svojim silama i snagom, koliko Božijom silom i našom verom”, rekao je okupljenima vladika Teodosije i dodao da ima dobre vesti po pitanju svog zdravlja jer su mu tokom jutra stigli negativni rezultati sa testa na kovid-19.

Episkop Atanasije pozvao je vernike da i u narednim godinama dolaze ovde “sa nadom u vaskrsenje”.

“Da istrajemo, da izdržimo. Mi smo narod, kako je rekao veliki pesnik Dučić, sa velikom duhovnom rezervom. Mi možemo mnogo da trpimo i mnogo da izdržimo. Tako smo prolazili kroz istoriju i vasrksavali”, kazao je vladika Atanasije čiji su govor okupljeni pozdravili velikim aplauzom.

Na Gazimestanu je okupljeno oko 2 hiljade vernika koji pristigli iz različitih krajeva Kosova i centralne Srbije.

Istaknuti su brojni transpareni, ali je najupečatljiviji “Preko Kosmeta do Crne Gore svi se Srbi za svetinje bore”.

“Osećaj nije potpun iz više razloga. Jedan ću prećutati, nije za medije, a drugo je ponos, a i žalost. Vidovdan je stradanje i nada, ali više nada. Ovo je nada, ovi ljudi su nada i obaveza”, rekao nam je sagovornik iz Zemuna.

Marija Maksimović kaže da je Vidovdan “najveći srpski praznik i dan stradanja srpskih junaka za našu srpsku zemlju. Danas mi je puno srce što sam ovde i drago mi je da vidim ovoliki broj ljudi. Da ne zaboravimo odakle potičemo i da uvek čuvamo našu srpsku tradiciju”, kaže Marija.

Nakon parastosa, sa razglasa se najpre čula pesma “Janjičar” Predraga Cuneta Gojkovića, ali i povici “Ne damo svetinje”.

Zapaljene su i baklje, a nerofmalni skup je nastavljen pevanjem pesama o Kosovu, Crnoj Gori. Čuli su se povici “Milo lopove”, “Crna Gora i Srbija, to je jedna familija”. Ubrzo potom, okupljeni su se razišli.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još