• Početna>
  • Vesti>

“Sećanje na 17. mart 2004. godine – Dan pogroma nad Srbima”

Na današnji dan pre 16. godina došlo je do etnički motivisanog progona nad Srbima na Kosovu. U trodnevnom martovskom pogromu 2004.godine stradalo je 19 osoba, među njima osmoro Srba i 11 Albanaca, zapaljeno i uništeno preko 900 kuća, proterano iz svojih domova oko 4.000 Srba, spaljeno i oskrnavljeno 39 svetinja i manastira Srpske Pravoslavne Crkve, među njima i oni koji predstavljaju svetsku kulturnu baštinu i pod zaštitom su UNESKO-a.

“Danas, 16. godina posle martovskog pogroma i nasilja nad Srbima i dalje postavljamo jednostavno pitanje kako je bilo moguće da u prisustvu međunarodne zajednice u XXI veku za samo 72 sata nestanu vekovi? Od tog kobnog dana, kojeg se svaki Srbin i danas nerado seća, nije sprovedena nijedna ozbiljna istraga, niti je otkriveno ko su nalogodavci i organizatori ovog masovnog i etnički motivisanog nasilja nad kosovskim Srbima”, istakao je tim povodom ministar za zajedncie i povrtak, Dalibor Jevtić.

Jevtić dalje podvlači da se nasilje nad Srbima i drugim nevećinskim stanovništvom nije završilo 2004. godine već da ono i dalje traje, i da će prestati onog trenutka kada sve zajednice na Kosovu uživaju jednaka prava i mogućnosti bez obzira na njihovu etničku, versku, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost.

„Martovski pogrom danas je i napad na Srbe u Klini, nemogućnost odlaska i povratka u Đakovicu i Mušotište, obijanje kuće povratnika u Osojanu, prebijanje porodice Đokić iz sela Grizime, prebijnje Srba iz Prekovca, spaljivanje kuće porodice Konić u Klini, nesprovođenje pravosnažnih sudskih odluka i svi drugi etnički motivisani incidenti na Kosovu“, podvukao je Jevtić.

Ministarstvo za povratak i zajednice ali i svi politički predstavnici Srba i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu intenzivno rade na poboljšanju života i obezbeđivanju neophodnih uslova za opstanak Srba i drugih nevećinskih zajednica na ovim prostorima.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još