• Početna>
  • Vesti>

Otvorena humanitarna aukcija slika u Muzeju Republike Srpske

БАЊАЛУКА, 26. НОВЕМБРА /СРНА/ - У Музеју Републике Српске у Бањалуци данас је, у организацији Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, отворена хуманитарна аукција 28 слика донираних од 19 умјетника из Српске и Србије, а сав приход од продаје намијењен је за изградњу Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици за дјецу и младе са потешкоћама у развоју.

U organizaciji Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci danas je otvorena humanitarna aukcija 28 slika doniranih od 19 umetnika iz Srpske i Srbije, a sav prihod od prodaje namenjen je za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici.

Aukciju je kao doprinos likovnih umetnika radu Odbora inicirao slikar iz Banjaluke Branko Milošević.

“Od svojih prijatelja slikara sa kojima sam često na likovnim kolonijama uspeo sam da prikupim 28 slika, čijom ćemo prodajom pomoći deci na Kosovu i Metohiji”, izjavio je Milošević.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov pozvao je sve koji su u mogućnosti da kupovinom slika pomognu ovaj humani projekat za pomoć izgradnji Dnevnog centra za 140 dece i mladih sa poteškoćama u razvoju na Kosmetu.

“Zahvalni smo svim slikarima i njihovim velikodušnim donacijama, kao i Muzeju Republike Srpske koji nam je ustupio prostor i svu potrebnu pomoć za ovu humanitarnu aukciju”, istakao je Arlov.

On je rekao da je projekat Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici vredan oko 280.000 evra, od čega je vrednost izgradnje oko 216.000 evra, te dodao da je objekat, veličine 700 metara kvadratnih, stavljen pod krov, i predviđeno je da radovi budu završeni do 19. avgusta.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić rekao je da će humanitarna aukcija biti otvorena do 30. novembra.

“Zadovoljstvo je učestvovati u ovoj sjajnoj akciji pomoći braći na Kosovu i Metohiji”, istakao je Savić.

Tokom otvaranja aukcije održana je video-prezentacija hronologije gradnje Dnevnog centra, a u svečanosti su prigodnim programom učestvovala i deca sa posebnim potrebama iz Javne ustanove “Sunce” iz Prijedora.

Otvaranju humanitarne aukcije slika u Muzeju Republike Srpske prisustvovao je i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, te poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Selak i Andrea Dorić.

U Republici Srpskoj je u akciji prikupljanja sredstava za izgradnju Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici učestvovalo oko 20 lokalnih zajednica Srpske, Vlada Srpske, nekoliko javnih javnih preduzeća i humani ljudi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još