Praznično na Vaskrs u Gračanici

Porta manastira Gračanica danas na Vaskrs, prepuna je vernika koji su došli da se za ovaj najveći hrišćanski praznik pomole Bogu i upale sveću za zdravlje svoje porodice.

Od ranog jutra manastirskim dvorištem odzvanja radosna dečja graja, a pored velikog broja pravoslavnih vernika sa ovog prostora u manastiru su primetne i veće grupe turista.

Veliki broj vernika Vaskrs je noćas dočekao u manastiru, zadužbinu Kralja Milutina, gde je služeno jutrenje i liturgija Sv. Jovana Zlatoustog, kome je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev,

Vernici ističu da je okupljanje u porti manastira za sve velike verske praznike u stvari i nešto što predstavlja najveću radost ovdašnjih Srba i da je vera u Boga ono što srpski narod na Kosovu i Metohiji održava i pomaže da opstane i ostane na svojim vekovnim ognjištima.

Od 18 sati u manastiru Gračanica biće služena Večernja, a proslava Vaskrsa nastavlja se i u ponedeljak i utorak ujutro kada će biti služena liturgija SV. Jovana Zlatoustog.

Pored liturgije u manastiru, na Vaskršnji ponedeljak u Domu kulture u Gračanici biće održana manifestacija “Najjače uskršnje jaje”.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još