Fajnenšel tajms: Plan Vučića i Tačija o granicama zaslužuje opreznu podršku

Britanski Fajnenšel tajms ocenjuje da su zvaničnici SAD i EU sve više “zagrejani”, a da Berlin “omekšava” stav kada je reč o ideji moguće korekcije granica i zamene teritorija kao rešenju za kosovski problem.

U svojoj najnovijoj analizi “Balkanski plan koji zaslužuje opreznu podršku”, uticajni Fajnenšel tajms bavi se pitanjem rizika i dobrobiti ideje predsednika Srbije i kosovskog predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, o mogućoj korekciji granica i razmeni teritorije kao rešenju za dugogodišnji kosovski problem.

“Rešenje konfliktnih situacija često od lidera zahteva hrabre korake, čak i one koji su nekada bili tabu. U ovom slučaju, ako predsednici mogu da postignu dogovor, potencijalna dobrobit za Srbiju, Kosovo i širi region je dovoljna da se zasluži oprezna međunarodna podrška. Zvaničnici SAD i EU su sve više ‘zagrejani’ za plan. Iako je nemačka kancelarka Angela Merkel kritikovala ideju, izgleda da i pozicija Berlina postaje mekša”, navodi se u tekstu.

Fajnenšel tajms piše da je istorija pokazala da je “diranje” granica na Balkanu opasnije nego u bilo kom drugom delu Evrope, ali i da se srpski predsednik Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Hašim Tači kreću ka ključnom sporazumu u cilju normalizacije odnosa “nekadašnje jugoslovenske republike i njene nekadašnje pokrajine”, što uključuje upravo korekciju granica i razmenu teritorije.

U daljoj analizi navodi se da bi dolazak do sporazuma značio napredak Srbije ka članstvu u EU, a Kosovu izlazak iz “međunarodnog limba” u kome se nalazi od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Istovremeno takav proboj doprineo bi nastavku evrointegracionog procesa celog regiona i ojačao zamah rešavanja komplikovanih pitanja pokrenut dogovorom Atine i Skoplja oko imena, navode uFajnenšel tajmsu.

Upozoravaju na moguće “zamke” koje bi ovakav dogovor mogao da ima, a koje se odnose na dalje etničke podele u regionu.

“Najopasnija potencijalna posledica mogla bi da bude ohrabrivanje drugih lidera i naroda sa područaja bivše Jugoslavije, na prvom mestu Srba iz Bosne, da prepravljaju granice koje im se ne sviđaju”, navode u Fajnenšel tajmsu.

U analizi se navodi da još nisu poznati svi detalji plana, a Vučić i Tači se pozivaju da transparentnije predstave svoje ideje.

“Ključno je da EU i druge zemlje da, ukoliko dođe do napretka, njega isprate odgovarajućim priznanjem i podrškom. To bi omogućilo da dogovor postakne mir i stabilnost, a ne ponovne podele u problematičnom regionu”, zaljučuje se u tekstu Fajnenšel tajmsa.

Izvor Tanjug/RTS

Comments