• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija za KiM i Srpska lista: Osuda pljačke u Klokotu

Talas napada na Srbe i njihovu imovinu nastavljen je i sinoć pravom poharom u Klokotu, u Kosovskom Pomoravlju, gde je ukradena krava i automobil Fiat punto, a trećoj porodici lopovi su pokušali da odvedu bika, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

” Činjenica da je ovo samo poslednji u nizu incidenata koji se u poslednjih mesec dana događaju gotovo svakodnevno izaziva dodatnu zabrinutost i opravdanu sumnju da nije reč samo o deliktima iz koristoljublja, već da je reč o nečemu mnogo zlonamernijem i opasnijem. Svedoci smo pojačanih nastojanja da se Srbi zastraše i isprovociraju kako bi se situacija otrgla kontroli i dobio alibi za širu akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Ukoliko političke i bezbednosne strukture u Prištini ne stoje iza ovih provokacija, očekujemo da nadležni organi odlučnom akcijom utvrde ko je odgovoran i da počinioce privedu pravdi kako bi se ekstremistima uputila jasna poruka da je ugrožavanje stabilnosti i mira nedopustivo” kaže se u saopštenju.

Najoštrije osuđujemo sve pokušaje destabilizacije situacije na Kosovu i Metohiji i naglašavamo da svako nastojanje da se rešavanje problema sa terena politike i diplomatije zameni nasiljem kao sredstvom za ostvarivanje ciljeva ne može nikome doneti dobro, navodi Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saopštenju dostavljenom medijima.

OSUDA I SRPSKE LISTE 

Srpska lista najoštrije osuđuje ove smišljene provokacije i napade na Srbe i njihovu imovinu,  kaže se u saopštenju.

“Ono što nas zabrinjava je podatak da ako se analitički sagledaju ove kriminalne radnje čije su žrtve Srbi, dolazimo do zaključka da ovo nisu napadi koji za cilj imaju protivpravno sticanje imovinske koristi, već slanje političke poruke da Srbi nisu poželjni na Kosovu i Metohiji, da njihova želja da u miru žive na svojim ognjištima nije u skladu sa planovima tamnih krugova u Prištini”.
Srpska lista uz zahtev da se odgovorni najhitnije pronađu i kazne, umesto što ostaju nepoznati ili se posle protkolarnog uzimanja izjave puštaju na slobodu, navodi Srpska,navodi da  će početkom nedelje upoznati i predstavnike zemalja Kvinte na Kosovu i Metohiji i zatražiti od međunarodnih snaga da stave u funkciju kapacitete svojih misija i osiguraju bezbednost Srba na KiM, što im je jedan od primarnih zadataka.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još