• Početna>
  • Vesti>

Damir Puh na “North City 2018”: Jedino muzika može sve da prebrodi

Koncertom čuvenog makedonskog rok-gitariste Damira Puha, sinoć je u Soho baru završeno drugo veče 16. Džez i bluz festivala „North City 2018“.

Puh je muzičar koji je kako i sam kaže, manje poznat srpskoj muzičkoj sceni ali planira da to u skorije vreme promeni. „North City“ je scena sa koje se prvi put predstavio našoj publicii odličnom svirkom u rok-bluz maniru. Došao je u pratnji Nataše Miha, velikog imena  operske scene u Skoplju.  Harizmatična, atraktivna, izvanredna u Kašmiru Led Zeppelina koliko i u Kaldarovom varijeteu,  naterala je publiku da na momenat zaboravi ko je kome tu gost u nastupu.   I Damir i Nataša muziku izvode nadahnuto i strastveno. Isto tako o muzici i pričaju.

„Muzika je univerzalni jezik, koliko god to zvučalo kao kliše. Ona jedina sve može da prebrodi“ poručuje Puh.

Govoreći o festivalu, kaže da su oni poslednji čuvari džez, bluz i rok scene.

„Jako je bitno da ovakvi festivali postoje i da održavaju  sve scene koje pominjemo jer vi ko volite kvalitetnu muziku, to ne znači da nužno morate da pratite jedan muzički žanr.  Posebno je važno za dugoročno održavanje scene zato  ‚je ova muzika marginalizovana, potisnuta u pozadinu i nije komercijalna, nećete je čuti na raiju i ovo su prilike da se ona čuje i da se održi zdravom“ kaže Puh.

Nataša Miha je mišljenja da se zahvaljujući ovakvim festivalima podstiče  kreativnosti.

„Tto je od velikog značaja za mlade. Oni danas sve manje su kreativni , sve više okrenuti online-svetu. Slobodno vreme ne troše na ekspresiju, bombrdovani su informacijma i mnogo bih volela da su češči ovakvi festivali, ne samo jednom godipnje jer su od krucijalnog značaja za očuvanje kulture na ovom podneblju. Takođe, to je prilika da se razmene različite kulturološke vrednosti“ poručuje Miha.

Damir kaže da  je ovo prvi put da predstavlja svoj rad na ovim prostorima.

„Ali daću sve od sebe da u narednom periodu organizujem nešto da se muzika čuje što dalje“ dodaje na kraju ovaj izvanredni makedonski gitarista koji je te večeri mitrovačkoj publici predstavio svojposlednji  album „Recollection“ iz 2017.

 

 

Comments

Pročitaj još