• Početna>
  • Vesti>

Novinar Augustin Palokaj o EU: Nerealno je da Kosovo dobije status kandidata za godinu dana

Dopisnik hrvatskog Jutarnjeg lista  i dnevnika Koha ditore iz Brisela Augustin Palokaj održao je večeras u Kosovskoj Mitrovici  predavanje  o Evropskoj uniji i njenom odnosu sa regionom, o dijalogu između Beograda i Prištine i viznoj liberalizaciji za koju je Prištini, kao preduslov postavljeno suzbijanje kosrupcije i  demarkacija granice sa Crnom Gorom.

„Ulazak u Evropsku uniju je kompleksan proces koji se stalno menja, uvek na štetu onih koji tek dolaze. Što kasnije pristupate Evropskoj uniji, to će za zemlju biti teže – Hrvatskoj je bilo teže nego Poljskoj, Bugarskoj i Rumuniji, Srbiji i Crnoj Gori će biti teže nego Hrvatskoj a sutra će Bosni i Hercegovini i Kosovu biti teže nego Srbiji“ kaže Palokaj i dodaje da je ekonomska situacija u EU trenutno izvanredna ali da je politička sve gora i da u ovom momentu, nema nijedne razvijene evropske zemlje koja ima želju da pristupi uniji.

On je izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o tome kako će Kosovo sledeće godine dobiti status kandidata za članstvo u EU, okarakterisao kao nesmotrenu.

„I da nema problem sa nepriznavanjem od strane pet članica EU i da je ekonomski razvijeno kao Švajcarska – nerealno je očekivati da Kosovo dobije taj status za godinu dana. U najboljem slučaju za godinu i po“ rekao je Palokaj.

Palokaj je govorio o principima funkcionisanja EU, o tome zašto naš region nije njen prioritet i o tome kako izgleda rečnik evropskih diplomata. Posebno se osvrnuo na Poglavlje 35 u pristupsnim pregovorima Srbije sa EU a koje se tiče Kosova i Metohije gde se jasno vidi ta namerna dvosmislenost rečenog – normalizacija odnosa sa Kosovom je, prema informacijama koje je dobio od svojih izvora u Briselu, isuviše širok pojam da bi isključio priznanje nezavisnog Kosova kao uslov.

„Dijalog u Briselu je trenutno u iščekivanju toga šta će se dogoditi“ kaže Palokaj i objašnjava da je razlog tog zastoja Tačijeva politička „nemoć“ da ono što je u Briselu dogovorio, sprovede na terenu.Palokaj navodi da je glavni razlog za to nova vlada koja stoji na klimavim nogama to što dijalog u Briselu, kako kaže, „nije integrisao Kosovo u EU, već je integrisao Srbiju u Prištinu.“

„Ne kažem to ironično. Zaista jeste tako. Vada više ništa ne može bez saglasnosti Beograda, sa deset glasova u Skupštini i ministrom u kosovskoj Vladi koji kaže da je njegova Vlada ona u Beogradu“, mišljenje je Palokaja.

Augustin Palokaj je cenjen novinar koji je, pored Jutarnjeg lista i Koha ditore dnevnika, izveštavao iz Brisela za BBC radio a dobitnik je brojnih evropskih novinarskih priznanja.

Organizator ovog događaja  je NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice.

 

 

 

Comments

Pročitaj još