• Početna>
  • Vesti>

Potpisan Sporazum o saradnji Univerziteta u Prištini i Fonda za inovacionu delatnost Vlade RS

“Sporazum o saradnji Univerziteta u Prištini i Fonda za inovacionu delatnost Vlade Srbije pomoći će istraživačima, naučnicima, profesorima, docentima i asistentima sa ovog univerziteta da dobiju dodatna sredstva u iznosu od šest miliona dinara za projekte koji povezuju inovacije, nauku i industriju”, rekao je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

On je, nakon svečanog potpisivanja Sporazuma o saradnji između Fonda za inovacionu delatnost i Univerziteta u Prištini, u okviru Programa transfera tehnologija, istakao da “pametne specijalizacije koje su promovisane u Evropskoj uniji kao osnova za budućnost naučnog rada, predstavljaju visokotehnološki spoj inovacija, nauke i industrije”.

“U ova tri elementa nalazi se i osnova za budući razvoj ekonomije i industrije naše države”, rekao je Popović.

Popović je istakao da se potpisivanjem ovog sporazuma pokazuje saradnja Vlade Srbije sa univerzitetima na teritoriji čitave Republike Srbije. “Naravno, univerzitet u Prištini je važan i neizostavan deo srpske univerzitetske zajednice”, dodao je Popović. On je istakao da će ovaj sporazum biti veliki podsticaj i za druge univerzitete i fakultete u Srbiji da se uključe u programe Fonda za inovacionu delatnost. “Jer u osnovi rada Fonda za inovacionu delatnost jeste povezivanje nauke i industrije”, rekao je Popović.

Sporazum su ispred Univerziteta u Prištini potpisali prof. dr Blagoje Nedeljković, rektor Univerziteta u Prištini sa privremnim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a u ime Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac, direktor.

Tom prilikom, rektor Univerziteta u Prištini istakao je da potpisivanje ovog sporazuma predstavlja “podstrek daljeg rada univerziteta kao najviše obrazovne i naučne ustanove na prostoru Kosova i Metohije, u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije”. “Univerzitet i naučnici sa našeg univerziteta uključiće se u razvoj naučno-istraživačkog rada i transfer tehnologija na privredne subjekte u Republici Srbiji, ali i u regionu”, rekao je profesor Nedeljković.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost, Ivan Rakonjac, izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog sporazuma istakavši da on definiše saradnju sa Univerzitetom u Prištini u oblasti razvijanja kapaciteta za primenjeni naučno-istraživački rad, inovacije, transfer tehnologije i komercijalizaciju. “Izuzetno nam je drago da se i Univerzitet u Prištini pridružio Programu transfera tehnologija, jer na ovaj način na jednom mestu može da dobije kompletnu podršku da rezultate svojih istraživanja plasira na tržište”, rekao je Rakonjac.

Do sada je Fond za inovacionu delatnost Vlade Srbije potpisao četiri sporazuma o saradnji u okviru Programa transfera tehnologija i to sa Univerzitetom u Beogradu, Univerzitetom u Nišu, Univerzitetom u Novom Sadu i Univerzitetom odbrane u Beogradu. Finansijsku podršku za inovacione razvojne projekte dobilo je sedam projekata ukupne vrednosti 12,76 miliona dinara.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još