• Početna>
  • Vesti>

Izložba “Sedam vekova manastira Krupa”: Fotografija nastaje u oku, umu i srcu autora

„Sedam vekova manastira Krupa“ naziv je izložbe fotografija našeg poznatog fotografa i fotoreportera Darka Dozeta, koja je sinoć otvorena u galeriji Akvarijus, u Kosovskoj Mitrovici.

Manastir Krupa se nalazi u podnožju planine Velebit, u dalekoj Dalmaciji i to prostranstvo je jedino što ga deli od Kosova i Metohije. Sve što bi se dalje reklo, podseća na priču o bilo kom manastiru na ovom podneblju. Ktitor sedmovekovne svetinje je kralj Milutin, najveći zadužbinar svetorodne loze Nemanjića. Sudbina manastira prati usud srpskog naroda koji od pamtiveka nastanjuje Dalmaciju, a koji podrazumeva brojna stradanja, pljačkanja i razaranja.

Ovaj divni hram posvećen Uspenju Presvete Bogorodice,  prirodne lepote tog kraja i  preostali verni srpski narod, koji broji oko hiljadu duša, objektivom je ovekovečio naš poznati fotograf Darko Dozet.

Deo izložbe „Sedam vekova manastira Krupa“ postavljen je sinoć u galeriji Akvarijus i biće dostupan građanima još nekoliko dana.

Izložbu je otvorio otac Fotije, iguman manastira Devine Vode, kod Zvečana.

„Upravo na ovom manastiru koji datira iz XIV veka, možemo da vidimo svu posvećenost kralja Milutina kao velikog umetnika. Kao što ovaj umetnik kroz fotografiju izražava inspiraciju, tako je i Milutin izražavao u svoje vreme inspiraciju datu mu od samog Gospoda Boga. Zato je on ostavljao velika dela, ne samo ovde, već na celom Balkanu pa sve do Jerusalima“, rekao je Fotije i dodao da je potreba da budemo kreativni i da stvaramo dar i blagoslov koji dolazi od Svete Trojice.

O radu Darka Dozeta, govorili su njegove kolege fotografi Ivan Radulović i Bojan Slavković.

„Svi koji su se ikad bavili fotografijom, znaju ko je Dozet. Kroz njegov objektiv ispucano je stotine hiljada kadrova ali ono što raduje je da je upravo on ovekovečio stradanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Radulović.

On kaže da je Dozet već prvih dana rata, napustio Novi Sad i došao ovde kao mlad čovek bez podrške redakcije u kojoj je radio.

„Došao je sa najmo’nijim oružjem kojim je raspolagao – foto-aparatom. Ovekovečio je stradanje Srba ali ono što ga posebno krasi i ističe, je to što on na fotografiji, istivremeno pruža informaciju i dokument ali i emociju, on fotografijom daje odgovor ili postavlja pitanje“, kaže Radulović.

Fotograf Bojan Slavković govoreći o radu kolege, podseća na prvu lekciju fotografskog izražavanja: Fotografija ne nastaje u kameri, već u oku, umu i u srcu autora.

„Darko je ovom temom povezao nekoliko celina koje su u njegovom srcu. To su pravoslavna vera, njegova dedovina Dalmacija i ljubav prema fotografiji“, kaže Slavković.

Izložbu fotografija „Sedam vekova manastira Krupa“ galerija Akvarijus organizuje u saradnji sa Domom kulture Gračanica.

Darko Dozet (Novi Sad, 1976) jedan je od naših najznačajnijih savremenih fotoreportera. Radio je za novosadski „Dnevnik“, beogradske „Večernje novosti“ i agenciju Tanjug, a objavljivao u gotovo svim vodećim svetskim listovima i magazinima. Posebno se istakao u sportskoj fotografiji, ali je jednako uspešno fotografisao i pozorišne predstave. Njegove fotografije ilustrovale su brojne knjige, kataloge i monografije. Imao je samostalne izložbe u više od pedeset gradova širom sveta. Dobitnik je brojnih priznanja za rad i stvaralaštvo u oblasti fotografije.

 

Comments

Pročitaj još