• Početna>
  • Vesti>

Skupština Kosova usvojila Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije

Foto: Pixabay

Nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije izglasan je u drugom čitanju na današnjoj sednici Skupštine Kosova, prenosie mediji na albanskom jeziku.

Nacrt zakona sa 93 amandmana, koji predviđa licenciranje onlajn medija, njihovo praćenje i kazne do 40.000 evra, smatra se štetnim, jer rizikuje da naruši slobodu izražavanja i slobodu medija.

Uprkos tome, ovaj zakon je izglasan sa 59 glasova za, dok su dva bila uzdržana.

Opozicija nije bila prisutna u sali, jer su tražili da se ovaj predlog zakona i još dva zakona povuku sa dnevnog reda, smatrajući ih štetnim, a dve opozicione stranke su poručile da će predlog zakona uputiti Ustavnom sudu.

Misija OEBS-a na Kosovu reagovala je ovim povodom i izrazila zabrinutost.

„NKM igra ključnu ulogu u regulatornom okviru kosovskih medija. Njena sposobnost da deluje nezavisno i profesionalno bila je ključna za njen kredibilitet i autoritet. Eksperti za međunarodno medijsko pravo dali su, u ime Saveta Evrope, Evropske unije i OEBS-a, detaljne preporuke za usklađivanje zakona sa međunarodnim standardima. Međutim, nažalost, većina ovih preporuka nije primenjena u usvojenom zakonu“, navode iz OEBS-a, a prenosi Reporteri.

Zabrinutost povodom Nacrta zakona izrazila je i Evropska unija. Kancelarija EU na Kosovu je saopštila da ovaj nacrt zakona ne odražava većinu preporuka iz Pravnog mišljenja Saveta Evrope.

Zabrinutost povodom ovog nacrta zakona izrazio je i komesar za ljudska prava u Savetu Evrope Majkl O’Flaherti. On je u izjavi za Reporteri.net naveo da nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije rizikuje da naruši slobodu izražavanja i slobodu medija.

Udruženje novinara Kosova je u maju zatražilo od Skupštine da poboljša nacrt zakona o Nezavisnoj komisiji za medije nakon reakcije Saveta Evrope.

Comments

Pročitaj još